Több mint száz új fajt találtak a világ egyik legérintetlenebb helyén

Befejeződött a világ egyik emberiA csimpánzok felismerik társaik tudásbeli hiányosságait. beavatkozástól legkevésbé érintett térsége, a bolíviai Madidi Nemzeti ParkVarázslatos felvételek a Yosemite Nemzeti Parkról [4K felbontású videó]. két és fél éven át tartó tudományos felmérése: a szakemberek 124 új, eddig ismeretlen növény Uluru - Kata Tjuta Nemzeti Park. - és állatfajra bukkantak a latin-amerikai ország északnyugati részén elterülő természetvédelmi térségben.

Forrás: Dirk Embert/WWF/Wikimedia Commons

A New York-i székhelyű Wildlife Conservation Society (WCS) bolíviai tudóscsoportja 30 Önfeledten csúszkált a játékos kedvű vidra a vastag hótakróban. nap alatt a nemzeti parkZhangjiajie Nemzeti Erdő Park - az UNESCO Világörökség része. valamennyi ökoszisztémáját felmérte az amazonasi esőerdőA Kanas természetvédelmi terület varázslatos szépsége. ktől az AndokKülönleges madarak repkednek az Andokban - új kolibrifajt fedeztek fel a kutatók. 6044 méter magas Chaupi Orco hegycsúcsának gleccservidékéig. A 1,89 millió hektár nemzeti park 15 térségében végeztek részletes felmérést – adta hírül a WCS.

Forrás: Wikimedia Commons/Michael Kessler, Schweiz/mynewsdesk 
Forrás: Mileniusz Spanowicz/WCS/Identidad Madidi
Forrás: Mileniusz Spanowicz/WCS/Identidad Madidi

A nemzeti parkban élő eddig ismert fajokon kívül a tudóscsoport 1382 fajt és alfajt azonosított a térségben, köztük 100 emlős-, 41 madárBepillantás a perui Manu Nemzeti Park csodálatos és ritka élővilágába. -, 27 hüllő-, 25 kétéltű-, 138 hal-, 611 lepkeVéletlenül fedeztek fel egy eddig ismeretlen lepkefajt Izraelben. - és 440 növényfajt, amelyek közül több mint 200 bolíviai létezéséről eddig nem tudtak a szakemberek.

A kutatók emellett ráadásul rábukkantak 124, a tudomány előtt eddig ismeretlen fajra, amelyek közül 84 növény-, öt lepke-, 19 hal-, 8 kétéltű-, négy hüllő- és négy emlősfaj valamint 8 új pillangó fajra, illetve alfajra. A kutatócsoport most a fajok tudományos leírásán dolgozik, hogy új fajként azonosíthassák őket.

Forrás:  Mileniusz Spanowicz/WCS/Identidad Madidi
Forrás: Mileniusz Spanowicz/WCS

A térség élővilágának azonosításával és az új fajok felfedezésVéletlenül fedeztek fel egy eddig ismeretlen lepkefajt Izraelben. ével a Madidi Nemzeti Park válhat a világ biológiailag legsokszínűbb természetvédelmi területA Kanas természetvédelmi terület varázslatos szépsége. évé. A szakemberek úgy vélik, hogy a kutatásuk megerősítik azt, hogy a természetvédelmi területek közül a Madidi Nemzeti Parkban él a világon a legtöbb feljegyzett növény-, lepke-, madár- és emlősfaj és a második legtöbb kétéltű- és hüllőfaj.

Forrás: Mileniusz Spanowicz/WCS
Forrás: Robert Wallace/WCS.

EurekAlert, WCS, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!