Salar de Uyuni, a világ legnagyobb sómezője

Cimkék: , ,

Salar de UyuniA világ legkülönlegesebb sivatagjai. a világMS Turanor - a világ legnagyobb napenergiával működő hajója. legnagyobbSherman tábornok fája - a legnagyobb térfogatú fa a világon. kiterjedésű és egyben legmagasabban fekvő felszíni sómezőA világ legnagyobb lítium-lelőhelyének kiaknázása kezdődik el Bolíviában. je. Sósmocsárként illetve sós sivatagként is meghatározható, mivel általában száraz, viszont időszakosan néhány cm-es vízréteg borítja. Bolíviában, az ország délnyugati részén, az AndokCocora völgy - ahol világ legmagasabb pálmafái nőnek. hegyvonulatai közötti medencében fekszik 10 582 km2 területen, 3656 m-es tengerszint feletti magasságon.

A talajt 11 rétegben és néhol 120 m vastagságban borítja, ezen kívül gipsz fordul még elő. Az Uyuniban mintegy 64 milliárd tonna só halmozódott fel, amiből évente 25 ezer tonnát bányásznak ki. Egyes feltételezések szerint a terület rejti a világ legnagyobb lítiumkészletét is.

Salar de Uyuni a világ legnagyobb sómezője1

Salar de Uyuni a világ legnagyobb sómezője8

Salar de Uyuni a világ legnagyobb sómezője4

salar-de-uyuni-5

salar-de-uyuni

salar-de-uyuni-4

Hexagons, Salar de Uyuni, Bolivia

salar-de-uyuni-2

Salar de Uyuni a világ legnagyobb sómezője10

Salar de Uyuni a világ legnagyobb sómezője11

Salar de Uyuni a világ legnagyobb sómezője12


Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!