Ritka meteoritot találtak Csehországban

Értékes meteoritot találtak a PrágátEgy óriásgát miatt árasztanak el egy ősi települést Törökországban. ól keletre fekvő Hradec Králové városVelence rejtett történelme és kevéssé ismert helyei egy csodálatos útifilmen. közelében. A 134 gramm súlyú meteoritEgy lehulló meteorit okozhatta egy ember halálát Indiában. , amely a Hradec Králové nevet kapta, bizonyíthatóan 2016. május 17-én esett le a Földre – közölte a Cseh Tudományos Akadémia. Az intézet szerint ez a meteorit a világon mindössze a 30. olyan égitestdarab, amelynek előző útját a világűrben műszeres méréseknek köszönhetően pontosan ismerik a szakértők.

A Hradec Králové-meteorit annak a mintegy 90 kilogrammos, 40 centiméter átmérőjű meteoroidnak (kisbolygóEgy nagy aszteroida fog elhaladni a Föld mellett. nál kisebb szilárd test) a maradványa, amelynek útját az atmoszférában 2016. május 17-én a csillagAz eddig észlelt legkisebb csillagot fedezték fel. ászok bemérték, és amely aznap hajnali három óra után a Sovetice, Benátky és Cisteves települések által behatárolt területen esett szét.

Forrás: Astronomický ústav AV ČR

Csillagászok felhívására a körzetet akkor több száz önkéntes kutatta át. Egyikük 2016. július 30-án megtalálta a meteoritot, de azt csak idén március 22-én adta át a csillagászoknak. A megtaláló állíFelépült a tóba esett fiú, aki negyven percet töltött a víz alatt. lag attól tartott, hogy a csillagászok elkobozzák a meteoritot. A cseh törvények ezt azonban nem szabályozzák, így a megtalálón múlik, odaadja-e a tudósoknak vagy megtartja magának. A csillagászok a 134 grammos meteoritból egy 22 grammos darabot kutatások céljára levágtak, a többit visszaadták a megtalálónak. Megállapították, hogy kondritról van szó, vagyis kőmeteoritról, amely nem tartalmaz fémet (vasat), így fémdetektorral nem lelhető fel. Az értékes leletet hivatalos nyilvántartásba vették és a jövőben múzeumban kiállítják.

Forrás: Pavel Spurný, Astronomický ústav/Akademie věd České republiky


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!