Rekordszámú turista látogatta meg a csernobili atomkatasztrófa övezetét

Idén eddig rekordszámú, mintegy 107 ezer turista látogatott el a csernobili nukleáris balesetPripjaty - Ukrajna szellemvárosa. övezetébe.

Fotó: Денис Резник

A látogatók száma különösen tavasszal ugrott meg. A turisták"Zöldfolyosót" nyitnak a turisták számára a csernobili zónában. számának jelentős növekedésében elsősorban az játszott szerepet, hogy számos infrastrukturális fejlesztést hajtottak végre, egyebek mellett elektronikus belépőjegyeket vezettek be, ami megkönnyíti a bejutáshoz szükséges adminisztrációt. Emellett az HBO Csernobilról készített sorozata is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megnőtt az érdeklődés a nukleáris katasztrófaKereskedelmi forgalmazásra szánt rizst vetettek Fukusimában. sújtotta terület iránt.

A látogatók többsége – 80 százaléka – külföldi volt, a legtöbben, 15 738-an Nagy-Britanniából érkeztek. A turisták második legnépesebb csoportja Lengyelországból (9378) érkezett, őket követi a sorban Németország (7826), az Egyesült ÁllamokHőség tombol az Egyesült Államokban - Kalifornia egyes vidékein 52 fokot mérnek. (5580) és CsehországTeljes műszívet kapott egy cseh férfi. (4063).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusban adott ki rendeletet, amelyben arra utasította az illetékes szerveket, hogy dolgozzanak ki stratégiát arra, miként lehet fellendíteni a csernobili zóna turisztikai forgalmát.

Fotó: Wendelin Jacober

Augusztus elsején a tiltott zónát kezelő állami ügynökség bejelentette, hogy kidolgoztak egy vízi útvonalat, amely lehetővé teszi, hogy a turisták a PripjatyPripjaty - Ukrajna szellemvárosa. és az Uzs folyóTöbb helyen is megdőlt a Dunán a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja. n haladva tekinthessék meg a területet. Azóta nem csak vízi, de légi megtekintési lehetőségekkel is bővítették kínálatukat, valamint növelték az idegenvezetők számát, és kétnyelvű információs táblákat is kihelyeztek.

Fotó: Wendelin Jacober

Összehasonlításképpen: 2018 januárja és októbere között a mostaninak alig több mint a fele, mintegy 62 ezer turista látogatta meg a csernobili övezetet.

A világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófája 1986. április 26-án következett be az akkor a Szovjetunióhoz tartozó Ukrán SZSZK területén, a Kijevtől kevesebb mint 100 kilométerre északra fekvő csernobili erőmű negyedik blokkjában. RobbanásPripjaty - Ukrajna szellemvárosa. következtében részben megsemmisült a reaktor aktív övezete, a levegőbe nagy mennyiségű radioaktívÍgy borította be Európát a csernobili atomfelhő. anyag került, és sugárfelhő borította be EurópaGrönland jégmezői felé tart az Európán végigvonuló, rekordokat döntő hőhullám. nagy részét. A katasztrófaKatasztrófát okozhat a csernobili kísérteterdő. miatt az erőmű 30 kilométeres körzetében a teljes lakosságot evakuálták.

A 4-es számú reaktor felrobbant épülete a katasztrófaTöbb mint 60 ezer fafajnak ad otthont a bolygónk. utáni napokban. A megengedettnél húszezerszer nagyobb sugárdózis érte az atomerőmű közelében tartózkodó embereket Fotó: Ria Novosti/Kosztyin Igor

A sérült négyes blokkot 1986 novemberében egy ideiglenes betonszarkofággal fedték le. Az új, korszerű, az ígéretek szerint 100 évre biztonságot nyújtó védőburkot a Novarka francia konszern építette, a munkálatok 2011-ben kezdődtek. A műszaki csúcsteljesítménynek számító, 36 ezer tonna súlyú, 110 méter hosszú, 257 méter széles és 105 méter magas, félhenger formájú acélszarkofágElkészült az új csernobili szarkofág, elkezdték ráhelyezni a sérült blokkra. 1,5 milliárd euróba került.

A projekt fő szponzora az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) volt, de UkrajnaUkrajna is beszáll a hyperloop fejlesztésébe - hamarosan elkezdődhet egy tesztpálya építése. jelentős támogatásokat kapott a költségek fedezéséhez az Európai Uniótól, európai országoktól, továbbá Oroszországtól, az Egyesült Államoktól, Kanadától és Japántól is. Az új védőburkot 2016 végén helyezték rá a négyes blokkra.(MTI)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!