Példátlanul gyorsan vándorol a Föld északi mágneses pólusa

A Föld északi mágneses pólusának gyors mozgása miatt a kutatóknak példátlanul korán, az eredetileg tervezettnél egy évvel előbb kell frissíteniük azt a mágneses modellt, amely a hajóA héten vízre teszik a Sir David Attenborough sarkkutató hajó egyik elemét. k, repülők és tengeralattjáróKincseket szállíthatott a dán tengerszoros mélyén megtalált náci tengeralattjáró. k navigációját segíti az Északi-sarkvidéken.

Forrás: NASA/JSC

Az iránytűk a mágneses északi pólus felé mutatnak. A száz évvel ezelőtt még Észak-KanadaKétszer olyan gyorsan melegszik Kanada, mint a világ többi része. partjainál lévő pont mostanra elmozdult a Jeges-tengerEhető csomagolóanyagot fejlesztenek német kutatók. közepe felé, és halad tovább Oroszország irányába.

“Nagyjából 50 kilométert mozdul el évente. 1900 és 1980 között nem vándorolt sokat, ám az elmúlt 40 évben nagyon felgyorsult” – mondta Ciaran Beggan, az Edinburghban működő brit földtudományi központ (British Geological Survey) munkatársa. A vándorló pólust a FöldÓriás dobverőként veri a napszél a Földet körülvevő mágneses buborékot. belsejében lévő olvadt vas megjósolhatatlan változásai irányítják.

Forrás:Forrás: Nature/World Data Center for Geomagnetism/Kyoto University
Forrás: NASAMegnyitják a Nemzetközi Űrállomást a kereskedelmi űrutazások számára.

Az ötévenként módosított World Magnetic Model (Mágneses Világmodell) frissítése 2020-ban lett volna esedékes, ám az Egyesült ÁllamokSarkvidéki hideg tört az Egyesült Államokra, néhol mínusz 40 fokot mértek. hadereje nemrég a modell – példátlanul korai – aktualizálását kérte. A Nature című tudományos folyóirat szerint a frissített modellt január 30-án teszik közzé. A BGS és az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. ) mágneses modelljét mások mellett a NATO, valamint az amerikai és a brit haderő is használja.

Forrás: NASA Goddard/Flickr

Beggan szerint az északi mágneses pólus elmozdulása hatással van a navigációra, elsősorban a Jeges-tenger KanadáIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. l északra eső részén. Arnaud Chulliat, a Coloradói Egyetem munkatársa szerint a pólus gyors mozgása miatt ebben a régióban nagyobb az esély a jelentős navigációs hibákra.

A kutató szerint az északi mágneses pólus közelmúltbeli elmozdulásait nem fogja észlelni az Északi-sarkvidéken kívül élő emberek többsége, például ha New Yorkban, Pekingben vagy Londonban okostelefont használ. Az autókban és mobiltelefonokban lévő navigációs rendszerek a műholdakból érkező rádióhullámokra épülnek.

Forrás: NASA

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!