Óriás ámbráscetek sodródtak partra Új-Zélandon

Tucatnyi óriás ámbráscet tetemét sodorta partra a vízHullámok, mint gyönyörű fagyott szobrok. Új-Zélandon: A 12-14 méter hosszú tengeri emlősök az Északi-szigetEgy héten át napi 40 tonna szemetet szedtek össze egy indonéz sziget lakói. Kaupokonui partvidékének közelében vetődtek szárazföldre az elmúlt napokban. Feltételezik, hogy a hatalmas tengeri élőlényekSeregnyi ismeretlen mélytengeri fajt fedeztek fel a kutatók Tasmania vizeiben. – valamennyien hímek, egyazon csordából – már a vízben elpusztultak.

A tizenkét tetem közül nyolcat még csütörtökön fedeztek fel a sziget nyugati partjainak egy nehezen megközelíthető részén, négyet vasárnap. Új-Zélandon előfordul, hogy cetekTöbb mint 150 cet vetődött partra Ausztráliában. egész csoportjai keverednek a partokra, de az nagyon ritkaRiadót fújtak a német partokon a legnagyobb medúzafaj felbukkanása miatt. , hogy az ámbráscetekkel történik ilyesmi. A 12 tengeri óriásÓriási holdhal tetemét sodorta partra a víz egy ausztráliai strandon. pusztulása fejtörést okoz a szakértőknek. Mintákat vettek a tetemekből, az eredményekre még várni kell.

Az óriás vagy nagy ámbráscet100 kilogramm szemetet találtak egy skót szigetnél partra sodródott bálna tetemében. az akár 20 méteres hosszúságával a legnagyobb a fogascetek között. A hím testtömege átlagosan 41 tonna (maximum 57 tonna), a nőstényé átlagosan 14 tonna. Rendszerint nagycsaládokban élnek, amelyek több borjas nőstényből és az őket többé-kevésbé határozottan vezető hímből állnak. A nagy ámbráscetek rendkívül érzékeny, víz alatti hanglokátorrendszerük segítségével sok kilométeres körzetben tájékozódnak, és tartják a kapcsolatot. A mélytengerek sötétjében zsákmányaikat, a nagy tintahalakat is így kutatják fel. Táplálékát a mélyből szerzi, ahol másfél órát is merülhet .

Forrás: Gabriel Barathieu/Wikimedia Commons/Oregon State University

Hatalmas, majdnem derékszögben metszett fejéről ismerhető fel, amely egészen rendkívüli külsőt kölcsönöz neki. Kilégzéskor 2-5 méteres párafelhőt lövell oldalra és előre, erről akkor is egyértelműen meghatározható, ha maga az állat nem is emelkedik ki eléggé a vízből. Akár 80 évig is élhet. Intelligenciájáról elég keveset tudunk, de a profi búvárokBúvároktól kért segítséget a bajba jutott ördögrája. szerint legalább olyan intelligensek, mint a delfinekVisszavontak egy természetvédelmi rendszabályt Amerikában, mely a bálnákat és a delfineket védte. .

Forrás: flickr/cianc

Cikkajánló: Búvár táncoltatott meg egy nagy ámbráscetet


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!