Óceáni zajszennyezés – elhallgat a bálnák éneke, ha hajó közeledik

Elhalkul vagy teljesen elhallgat a bálnákLenyűgöző drónvideó - három kíváncsi bálna úszkált a hajó körül. éneke az hajóHosszúszárnyú bálna emelt a magasba egy turistákat szállító hajót. k zajára – állapította meg egy új tanulmányA kávézás csökkentheti a szív- és az érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. . A tudósok most azt kutatják, pontosan milyen mértékű stressznek teszik ki a hajók a ceteket.

Forrás: Wikimedia Comons/Evadbjjron

Az egyre intenzívebb hajózás miatt nő az óceánokban az alacsony frekvenciájú zaj. A cetekÓriás ámbráscetek sodródtak partra Új-Zélandon. alacsony frekvenciájú hangokkal kommunikálnak, ezért az ember keltette zaj befolyásolhatja “éneklési” szokásaikat.

Forrás: Wikimedia Commons/Whit Welles 

A PLOS ONE tudományos lapban megjelent tanulmány szerzőCsodálatos látvány - ilyen, amikor a bálnák szivárványt fújnak a levegőbe. i azt vizsgálták, hogyan hat egy óceánjáró elhaladása a japánA világ legészakibb koralljait is utolérte a fehéredés. Ogaszavara-szigetek környéki vizekben élő hím hosszúszárnyú bálnák énekére.

A Hokkaidói Egyetem és az Oszagavarai Bálnafigyelő Társaság kutatói Cudzsi Koki vezetésével két vízVíz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón. alatti hangrögzítővel vették fel az emlősök hangját és helyváltoztatásait tavaly februártól májusig. Megvizsgálták, hogyan hat a bálnák énekére az óceánjáró keltette zaj. A mindentől távol eső szigetekre naponta egyszer érkezik hajó.

Forrás: NOAA Photo Library/Wikimedia Commons

A kutatók megállapították, hogy a hajó útvonalának 500 méteres körzetében kevesebb hím bálnaAz óceánban úszó műanyag hulladékból hozták létre a vízből kiugró, hatalmas bálnát. énekelt, mint máshol. A hajó elhaladása után az útvonalhoz nagyjából 1200 méternél közelebb tartózkodó cetek ideiglenesen csökkentették vagy abbahagyták a hangadást, azonban az alkalmazkodás más jeleit – például a frekvencia megváltoztatását – nem lehetett kimutatni. Az éneket abbahagyók többsége nem folytatta a hangadást a hajó elhaladása után legalább fél óráig.

Forrás: Christin Khan, NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. /NEFSC
Forrás: Mark Girardeau/YouTube

Csak a hím hosszúszárnyú bálnák énekelnek, tehát a felvételek arról nem árulkodnak, hogyan hat a hajózás zaja a nőstényekre vagy a borjakra. Naponta csak 1-3, összesen 26 hím énekét tudták rögzíteni. Az eredmények azonban így is arra utalnak, hogy a hajózaj ideiglenesen befolyásolhatja a cetek hangadó viselkedését, további kutatásokkal kideríthető, hogy a tartósabb zaj milyen mértékű stressznek teszi ki a bálnákat.

Forrás: NOAA National Marine Sanctuaries 

“A hosszúszárnyú bálnák időlegesen inkább abbahagyták az éneklést ahelyett, hogy módosították volna az ének tulajdonságait, míg a tengerjáró el nem haladt. Az éneklés felfüggesztése és a távolabbra úszás költséghatékony alkalmazkodás lehet a gyorsan mozgó zajforráshoz” – írták a szakértők.

hosszúszárnyú bálna akár 18 méteresre is megnőhet, minden évben északra vándorol a Déli-sarkvidékről AusztráliaTucatnyi gyönyörű szigetet kellett lezárni patkányinvázió miatt Ausztráliában.  melegebb vizeire, hogy szaporodjon. Gyakran tanyázik a partok közelébe és mivel sokszor egészen lenyűgöző ugrásokat hajt végre a tengeren, a bálnalesLenyűgöző drónvideó - három kíváncsi bálna úszkált a hajó körül. ő turisták nagy kedvence e faj. KülönlegesNegyven különböző gyümölcs terem egyetlen fán. alakú teste van, feltűnően hosszú mellúszókkal; innen ered a magyar neve is. Hangokat mindkét nem hallat,  de csak a hímek énekelnek, az ő énekük hosszabb, hangosabb és bonyolultabb, s “előadásaik” 6–35 percig tartanak.

A hosszúszárnyú bálnaLenyűgöző drónvideó - három kíváncsi bálna úszkált a hajó körül. különféle halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ászási módszereket alkalmaz. Ilyenek a lökéshullámok, melyek a farokcsapások és a felugrás következtében keletkeznek, és ily módon felriasztják a halakat, míg a másik módszer a bálnák által a víz mélyéről kibocsátott buborékok, melyekkel megzavarják a zsákmányt.

Cikkajánló: Buborékhálóval vadászó bálnák örvendeztették meg a szerencsés turistákat


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!