Óceáni zajszennyezés – elhallgat a bálnák éneke, ha hajó közeledik

Elhalkul vagy teljesen elhallgat a bálnákLenyűgöző drónvideó - három kíváncsi bálna úszkált a hajó körül. éneke az hajóHosszúszárnyú bálna emelt a magasba egy turistákat szállító hajót. k zajára – állapította meg egy új tanulmányA kávézás csökkentheti a szív- és az érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. . A tudósok most azt kutatják, pontosan milyen mértékű stressznek teszik ki a hajók a ceteket.

Forrás: Wikimedia Comons/Evadbjjron

Az egyre intenzívebb hajózás miatt nő az óceánokban az alacsony frekvenciájú zaj. A cetekÓriás ámbráscetek sodródtak partra Új-Zélandon. alacsony frekvenciájú hangokkal kommunikálnak, ezért az ember keltette zaj befolyásolhatja “éneklési” szokásaikat.

Forrás: Wikimedia Commons/Whit Welles 

A PLOS ONE tudományos lapban megjelent tanulmány szerzőCsodálatos látvány - ilyen, amikor a bálnák szivárványt fújnak a levegőbe. i azt vizsgálták, hogyan hat egy óceánjáró elhaladása a japánA japán részecskegyorsítótól remélik a sötét anyag titkainak megfejtését. Ogaszavara-szigetekÉvente több mint 835 millió dollárt érő áradásvédelmet biztosítanak a hawaii korallzátonyok. környéki vizekben élő hím hosszúszárnyú bálnák énekére.

A Hokkaidói Egyetem és az Oszagavarai Bálnafigyelő Társaság kutatói Cudzsi Koki vezetésével két víz alatti hangrögzítővel vették fel az emlősök hangját és helyváltoztatásait tavaly februártól májusig. Megvizsgálták, hogyan hat a bálnák énekére az óceánjáró keltette zaj. A mindentől távol eső szigetekre naponta egyszer érkezik hajó.

Forrás: NOAA Photo Library/Wikimedia Commons

A kutatók megállapították, hogy a hajó útvonalának 500 méteres körzetében kevesebb hím bálna"Bálnakamerákkal" derítenek fényt az óceán óriásainak táplálkozási szokásaira. énekelt, mint máshol. A hajó elhaladása után az útvonalhoz nagyjából 1200 méternél közelebb tartózkodó cetek ideiglenesen csökkentették vagy abbahagyták a hangadást, azonban az alkalmazkodás más jeleit – például a frekvencia megváltoztatását – nem lehetett kimutatni. Az éneket abbahagyók többsége nem folytatta a hangadást a hajó elhaladása után legalább fél óráig.

Forrás: Christin Khan, NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. /NEFSC
Forrás: Mark Girardeau/YouTube

Csak a hím hosszúszárnyú bálnák énekelnek, tehát a felvételek arról nem árulkodnak, hogyan hat a hajózás zaja a nőstényekre vagy a borjakra. Naponta csak 1-3, összesen 26 hím énekét tudták rögzíteni. Az eredmények azonban így is arra utalnak, hogy a hajózaj ideiglenesen befolyásolhatja a cetek hangadó viselkedését, további kutatásokkal kideríthető, hogy a tartósabb zaj milyen mértékű stressznek teszi ki a bálnákat.

Forrás: NOAA National Marine Sanctuaries 

“A hosszúszárnyú bálnák időlegesen inkább abbahagyták az éneklést ahelyett, hogy módosították volna az ének tulajdonságait, míg a tengerjáró el nem haladt. Az éneklés felfüggesztése és a távolabbra úszás költséghatékony alkalmazkodás lehet a gyorsan mozgó zajforráshoz” – írták a szakértők.

hosszúszárnyú bálna akár 18 méteresre is megnőhet, minden évben északra vándorol a Déli-sarkvidékről AusztráliaMedúzainvázió Ausztrália partjainál - ezreket csíptek meg a portugál gályák.  melegebb vizeire, hogy szaporodjon. Gyakran tanyázik a partok közelébe és mivel sokszor egészen lenyűgöző ugrásokat hajt végre a tengeren, a bálnalesLenyűgöző drónvideó - három kíváncsi bálna úszkált a hajó körül. ő turisták nagy kedvence e faj. KülönlegesA csillagos égbolt elevenedik meg a különleges petúnia szirmain. alakú teste van, feltűnően hosszú mellúszókkal; innen ered a magyar neve is. Hangokat mindkét nem hallat,  de csak a hímek énekelnek, az ő énekük hosszabb, hangosabb és bonyolultabb, s “előadásaik” 6–35 percig tartanak.

A hosszúszárnyú bálna"Bálnakamerákkal" derítenek fényt az óceán óriásainak táplálkozási szokásaira. különféle halászási módszereket alkalmaz. Ilyenek a lökéshullámok, melyek a farokcsapások és a felugrás következtében keletkeznek, és ily módon felriasztják a halakat, míg a másik módszer a bálnák által a víz mélyéről kibocsátott buborékok, melyekkel megzavarják a zsákmányt.

Cikkajánló: Buborékhálóval vadászó bálnák örvendeztették meg a szerencsés turistákat


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!