Buborékhálóval vadászó bálnák örvendeztették meg a szerencsés turistákat

Éhes hosszúszárnyú bálnák leptek meg néhány szerencsés turistát Kanadában: a Vancouver-szigeten található Great Bear Lodge üdülőházai mellet csupán méterekre bukkantak fel a halakra vadászó tengeri óriások. A Vancouver-sziget Kanada csendes-óceáni partjánál fekszik, Brit Columbia tartomány délnyugati sarkában.

A Queen Charlotte-szorosban, gyönyörű környezetben megbújó üdülő tulajdonosa, Marg Leehane úgy döntött, hogy érdemes felébreszteni a vendégeket a korai reggeli órákban, mivel észrevette, hogy a bálnák egyenesen a dokkokhoz közelednek. Arra azonban még ő sem számított hogy ilyen közelről figyelhetik meg a hosszúszárnyú bálnákat és látványos vadászatukat.

A tulajdonos azt mondta, még soha nem látta a bálnákat ennyire közel a kunyhókhoz, és először csak tavaly sikerült megfigyelnie, hogy ezen a területen is használják a buborékos vadászatot. A bálnák “mutatványa” nemcsak őt, hanem a vendégeket is teljesen lenyűgözte.

A hosszúszárnyú bálnák különleges vadászati technikáját csak ritkán lehet megfigyelni. Amikor észrevesznek egy nagyobb halrajt, alájuk merülnek, és spirálvonalban úszva buborékokat kezdenek el kibocsátani. A felszálló buborékokból kör alakú, egyre szűkülő „háló” képződik. Miután elég szoros a „háló”, a bálnák felszín felé hajtják az sűrű buborékfelhőktől megzavarodott halakat. Amikor a halak a megfelelő helyre kerültek, a bálnacsoport egyszerre feljön és nagyra tátott szájjal rátámad a halrajra. Ilyenkor egy-egy hosszúszárnyú bálna képes több száz halat is lenyelni egyszerre. A módszert egyébként nemcsak csoportokban, hanem olykor egyedül is használják.

“Más bálnafélék általában a gyorsaságukat használják ki a vadászatkor, de a hosszúszárnyúak egész más megoldással álltak elő. Finoman koordinált mozgásuk teszi lehetővé számukra a buborékháló készítését. A folyamat legalább olyan komplex, mint a vadon élő emberszabásúak eszközhasználata” – mondta David Wiley szakértő.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!