Nyolc ember áll bíróság elé a Tutanhamon-maszk megrongálásáért

Nyolc ember, köztük az EgyiptomEgy magas rangú papnő 4400 éves sírját fedezték fel Egyiptomban. Múzeum korábbi igazgatója áll bíróság elé a TutanhamonTutanhamon sírjának feltárása. -maszk megrongálása miatt. A világhírű maszk szakállát 2014-ben törték le, aztán epoxival ragasztották vissza a 3300 éves műkincsre.

tut

Egyiptomban nyolc ember ellen indítottak pert vasárnap a Tutanhamon-maszk letört szakállának helytelen visszahelyezése, valamint az elkapkodott akció közben okozott károk miatt.

A világhírű aranymaszk szakállát karbantartási munkálatok alatt törték le,majd epoxival gyorsan visszaragasztották. A balesetVisszatérés Fukusimába - egykori lakosokat fotóztak le régi életük helyszínein. ugyan még 2014 nyarán történt, ám arra csak tavaly januárban derült fény. A 3300 éves műkincsről a világsajtóban pillanatok alatt elterjedt képen jól látható volt az – inkább az építőiparban használatos – ragasztóanyag a maszk és az ügyetlenül rögzített szakáll között keletkezett résben.

A nyolc perbe fogott egyiptomit “súlyos gondatlansággal” és a “szakmai előírások megsértésével” vádolják. Az ügyészség meglátása szerint ráadásul az érintettek megpróbálták “álcázni” tettüket. vádirat alapján a maszkra száradt epoxit egy éles szerszámmal próbálták lekaparni, aminek következtében karcolások keletkeztek a felbecsülhetetlen értékű műtárgyon.

A vádlottak között van az Egyiptom Múzeum akkori igazgatója és a restaurációs részleg vezetője is. Előbbi a botrány kirobbanásakor adott első nyilatkozatában cáfolta a műtárgyban keletkezett károkról szóló híreket.

A ragasztó eltávolítása a legnagyobb kihívás

A maszk egy Egyiptomban 112 év szünet után ismét havazott. nappal ezelőtt került vissza eredeti helyére, egy több mint kilenc héten át folyó restaurációs munka után, amelyet egy német szakértői csoport végzett el. A projekt vezetője, Christian Eckman a munkálatok megkezdése előtt adott nyilatkozatában a fába beszívódott makacs ragasztó eltávolítását nevezte meg az egyik legnagyobbCalgary - a világ egyik legnagyobb smaragdja. kihívásnak. “Vannak még bizonytalanságok, például nem tudjuk, milyen mélyre hatolt a ragasztó a maszkba, így az sem világos, mennyi időbe telik annak eltávolítása” – mondta.

tut2

Az aranymaszkot Howard CarterTutanhamon sírjának feltárása. és George Herbert brit régész fedezte fel 1922-ben a fiatalon elhunyt fáraó csaknem érintetlen sírjának feltárásakor.

Cikkajánló: Tutanhamon sírjának feltárása

Howard Carter examines the sarcophagus of Tutankhamun

MTI

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!