Megtisztítják a szovjet hadsereg hulladékaitól az esztergomi Strázsa-hegy környékét

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság megkezdte az esztergomi Strázsa-hegyLenyűgöző templomegyüttes a felhők fölé magasodó Fanjing hegy tetején - videó. közelében lévő volt szovjet gyakorló- és lőtér környezeti kármentesítését. A 2,7 hektáros területen jelentős az üzemanyag- és fémszennyezés – közölte Kálmán Gergely, az intézmény kommunikációs referense. A korábbi környezetvédelmi felmérések szerint a volt katonai terület két helyszínen is szennyezett.

Ezek a területek ivóvízbázisok közelében, kiemelten érzékeny területen találhatók. A szovjetek által létesített volt üzemanyag-tároló területén a talaj szénhidrogénnel szennyezett. A nemzeti parkFantasztikus time-lapse videó a gyönyörű Yosemite Nemzeti Parkról. strázsa-hegyi bemutatóközpontja melletti négy tavat harckocsiúsztatónak használták, ott az iszapban fémeket is kimutattak.

Forrás: Wikimedia Commons/Villy

A 400 millió forintba kerülő munkálatok során az üzemanyag-tárolónál a szennyezett földet kitermelik, a tavakban lévő szennyezett iszapot pedig szikkasztás után ártalmatlanítják. A beavatkozás előtt a halakat, kétéltűeket, hüllőket ideiglenes élőhelyre telepítik. A tavakVeszélyes szintet ért el az édesvízi foszforszennyezés világszerte. kármentesítésével és az élőlények visszatelepítésével őszre végeznek. A volt üzemanyag-tárolónál a betonlétesítmények bontását is elvégzik, itt 2021 augusztusára állhat helyre a természetes állapot.

Forrás: DINPI
Forrás: DINPI/ Szax Zsolt
Forrás: DINPI/ Szax Zsolt

A területet már a monarchia idején katonai gyakorlatokra használták. Az első világháború után Esztergom határvárossá vált, ezzel megnőtt katonai szerepe. A második világháború után 1956-ig a Strázsa-hegy a magyar honvédség gyakorlótere volt, 1956-A világ egyik legszebb tórendszere - Plitvicei-tavak. l a szovjet déli hadseregcsoport harckocsizó és vegyvédelmi alakulatai használták.

Forrás: DINPI/Szax Zsolt 

Az 1997-ben alapított Duna-Ipoly Nemzeti ParkKi kellett menteni a bekamerázott rétisas fészekben élő fiókát. MagyarországTöbb mint tizenegyezer erdei fülesbagoly telel Magyarországon. leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike, a fővárostól északra 60 ezer hektárnyi területen, a Pilis és a BörzsönyVisszatérhetett a farkas a Börzsönybe. hegység nagyobb részén, a DunaTöbb helyen is megdőlt a Dunán a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja. és az Ipoly folyóÍgy robbantottak fel néhány másodperc alatt egy 40 éves hidat. k között helyezkedik el.

Forrás: DINPI 

 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!