Megszüntetik a Yellowstone Nemzeti Parkban élő grizzly medvék védettségét

Megszüntetik nyártól az amerikai YellowstoneLetért az ösvényről és beleesett egy forró vizű tóba egy férfi a Yellowstone Nemzeti Parkban. Nemzeti Parkban és annak környékén élő grizzlyEgyre több grizzly-jegesmedve születik a felmelegedés következtében. medvékGrizzly medvék tartottak családi nagygyűlést egy amerikai farmon. védettségHelyreállította a grizzly medvék védettségét egy amerikai szövetségi bíró. ét, miután az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat közölte, hogy a régió megnövekedett populációja nincs többé veszélyben. Természetvédő szervezetek jogi úton akarják megtámadni a döntést. A Yellowstone kiterjedt régiójában, amely Wyoming, Montana és Idaho állam egyes részeit is magába foglalja, mintegy 700 példányra növekedett a grizzlypopuláció.

AlaszkaMedvecsalád szegődött egy túrázó mellé Alaszkában. kivételével a kontinentális Egyesült ÁllamokAz Egyesült Államok ismét embert küldene a Holdra. egész területén a veszélyeztetett fajokKína 25 év után ismét engedélyezi a tigris- és orrszarvúcsontok kereskedelmét. törvényének védelme alá kerültek a grizzlyk 1975-ben, amikor már csak 136 példány élt a Yellowstone Nemzeti Parkban és környékén. Akkoriban a grizzlyket vadászták, gyakran estek csapdák és mérgezések áldozatául, a faj a kihalásFelgyorsult a földi élővilág hatodik kihalási hulláma. szélére került, holott egykoron mintegy 50 ezer példány élt szerte Észak-Amerikában. Az állatok száma az 1850-es években kezdett zuhanni, ma már eredeti életterüknek csak mintegy két százalékán fordulnak elő.

Forrás: Wikimedia Commons/Traveler100

Az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat döntése, mely szerint a yellowstone-i grizzly medvék lekerülnek a veszélyeztetettTovábbra sincsenek biztonságban a pandák élőhelyük csökkenése miatt. és kihalástól fenyegetett fajok listájáról, az állatokról való döntés jogát Montana, Idaho és Wyoming államokra ruházza július végére. Ennek értelmében korlátozott keretek között, a parkon kívül szervezett vadászatokat indíthatnak, amennyiben a régió medvepopulációja nem esik 600 egyed alá. A Yellowstone parkon belül továbbra is tilos lesz a medvevadászat. A döntés nincs közvetlen hatással a grizzlyk más, továbbra is veszélyeztetettként nyilvántartott, de szintén megnövekedett állományú populációira, például a Montana és Idaho északi részén élő mintegy ezer medvére. A hatóságok közlése szerint Wyomingban és Montanában valószínűleg nem rendeznek vadászatot idén. Az idahói hatóságok szerint túl korai egy lehetséges vadászidényről beszélni.

Forrás: Wikimedia Commons/Diliff

Mintegy 125 indián törzs közös nyilatkozatban állapodott meg arról, hogy nem vadásznak a medvékre, az őslakos amerikaiak számára ugyanis a grizzly szent állat. Emellett természetvédő csoportok bírósági eljárást akarnak indítani a döntése ellen, mivel úgy vélik, a yellowstone-i medvék létét továbbra is veszélyezteti az emberi tevékenység, a klímaváltozásPeru 40 év leforgása alatt elveszítette a gleccserei felét. és egyéb tényezők.

Tim Preso, az Earthjustice nevű, környezetvédelmi joggal foglalkozó cég jogásza szerint szervezetük megvizsgálja a törvényt. “Fel vagyunk rá készülve, hogy kiálljunk a grizzlykért. Csak egy Yellowstone van, nincs még egy olyan hely, mint ez. Nem kellene ilyen indokolatlan játékot űznünk a régiónk egyik ikonikus állatával” – fejtette ki.

Forrás: Wikimedia Commons/Dmitry Azovtsev/daphoto.info 

Az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat a következő öt évben folytatja a grizzlyk megfigyelését, és bizonyos esetekben – ha például három egymást követő évben növekszik az elhullott nőstények száma – azonnal felülvizsgálják az állatok státuszát. A yellowstone-i grizzlyket rövid időre már 2007-ben is levették a veszélyeztetett állatok listájáról, de hamarosan visszasorolták őket, miután állatvédők pert indítottak a döntés ellen arra hivatkozva, hogy a kormány nem vett figyelembe olyan tényezőket, mint a klímaváltozás.

Forrás: Wikimedia Commons/U.S. Fish and Wildlife Service

U.S. Fish and Wildlife ServiceThe Guardian, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!