Megnyitották egy nagyhatalmú óbirodalmi tisztviselő négyezer éves sírját Egyiptomban

Megnyitották a látogatók előtt az egyiptomi Szakkarában egy nagyhatalmú óbirodalmi főtisztviselő, Mehu vezír jó állapotban fennmaradt és gazdagon díszített sírját, amelyet még 1939-ben fedeztek fel egyiptomi régészek.

Az egyiptomi Legfelső Régészeti Tanács vezetője, Mosztafa Vaziri szerint ez az egyik legszebb és legérdekesebb sírEgy több mint hétezer éves elveszett várost tártak fel a régészek Egyiptomban. a szakkarai nekropoliszban élénk színei és a falakon látható különlegesA repülő mókusok eddig ismeretlen faját fedezték fel egy kínai hegyvidéken. jelenetek miatt. Az egyik legfurcsább képen például krokodilokKrokodilokkal őriznék a halálsorra került rabokat Indonéziában. házasodnak össze egy teknős jelenlétében.

Forrás: MOA/Ahmed Romeih

Mehu 4300 évvel ezelőtt, az első fáraóÚjabb kutatás indul a Tutanhamon sírja körüli rejtély megoldására. k korában élt, és I. Pepit (i.e. 2325-2150), az Óbirodalom VI. dinasztiájának harmadik fáraóját szolgálta a legmagasabb rangú tisztségviselőként. Sírkamrájának felirata szerint összesen 48 titulust viselt, a vezíré mellett például a királyi írnokét és a bírákA rák legrégebbi nyomaira bukkantak az ember egy ősének csontkövületén. vezetőjéét.

A lépcsős Dzsószer-piramistól mintegy 100 méterre fekvő hatalmas sírkomplexum egy hosszú folyosóból és hat sírkamrából áll, Mehun kívül itt temették el fiát, a 22 tisztséggel rendelkező Meri Re Ankhot és unokáját, Hetep Ka II-t is, neki 10 titulusát sorolják fel a hieroglifák. A korabeli nemesség tagjai közül csak keveseknek adatott meg az a kiváltság, hogy családtagjaikkal közös sírban nyugodhassanak.

A falakon látható jelenetek a megboldogult főminisztert ábrázolják, amint az őserdőben vadászik vagy halászik. Más freskókon betakarítási vagy főzési munkákat, vagy épp akrobatikus táncokat örökítettek meg. Szakértők szerint ilyen jelenetek eddig nem voltak ismertek hasonló korú sírokból. Mehu vezír sírját a megnyitás előtt restaurálták.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!