Megkezdte működését az EU saját GPS rendszere, a Galileo

Elindította kezdeti szolgáltatásait az Európai Unió saját műholdas navigációs rendszere, a Galileo.

7

A Galileo egy ingyenes navigációs, illetve hely- és időEgy másodperccel hosszabb lesz a holnapi nap. meghatározási szolgáltatást nyújt, leegyszerűsítve európai GPS-nek is mondhatnánk. Utóbbi ugyanis egy amerikai rendszer, amelyet licencelni lehet. A Galileo rendszer jeleit használó, autóRadikális európai terv az autók gázolajfogyasztásának korlátozásáról. kba vagy okostelefonokba épített csipekkel lehet használni. Az ősszel már piacra kerültek az első ilyen telefonok, 2018-ra pedig már az Európában forgalomba hozott új autók mindegyikébe beépítik a szükséges lapkakészleteket.

3

A Galileo európai navigációs rendszer legutóbb űrbe juttatott műholdjának startja a koroui Guyana Űrközpont kilövőállásáról Francia Guyanán 2016. november 17-én. (Fotó: S Martin/ESA540 km/órával csapódott a vörös bolygóba az ExoMars űrexpedíció leszállóegysége. )

A rendszer emellett biztonságos szolgáltatásokat tesz elérhetővé a közigazgatási szervek számára, és segíti a veszélyhelyzetek kezelését. A tájékoztatás szerint a Galileo földi infrastruktúrája és műholdjai már működésre készek. Jelei rendkívül pontosak lesznek, de még nem folyamatosan elérhetők, ezért a kezdeti szakaszban az amerikai GPS műholdas navigációs rendszerrel együttesen lesznek használhatók.

A következő években újabb műholdakat állít majd pályára az Európai Űrügynökség, aminek következtében fokozatosan javulni fog a navigációs rendszer világszintű elérhetősége. A 30 műholdból álló rendszer egésze a tervek szerint 2020-ra fog teljes kapacitással működni.

2

Harminc Galileo GPS-műholdA SpaceX már a jövő év végén űrturistákat küld Hold körüli útra. alkotja az új európai navigációs rendszert (Illusztráció: Pierre Carril/ESA)

Az európai navigációs rendszer szabadon elérhető szolgáltatása egyméteres pontosságú helymeghatározást tesz majd lehetővé, titkos10 hely, ahova sosem juthatsz el. ított katonai szolgáltatása pedig egy centiméterest.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke kiemelte, hogy a földrajzi helymeghatározás napjaink digitális forradalmának központi kérdése, az életünket átalakító új szolgáltatások alapja. “A Galileo megtízszerezi a helymeghatározás pontosságát, lehetővé teszi az ezen alapuló technológiák következő generációjának működését” – közölte Sefcovic, példaként említve az önvezető autókat, az összekapcsolt eszközöket és az okos városi szolgáltatásokat.

6

Elzbieta Bienkowska belső piacért felelős uniós biztos hangsúlyozta, hogy “a világ10 hely, ahova sosem juthatsz el. legpontosabb műholdas navigációs rendszerének megépítése bizonyítja Európa technológiai kiválóságát, az európai szakértelmet és az elkötelezett törekvést a műholdas szolgáltatások biztosítására. Egyetlen európai ország sem vihette volna ezt végbe egyedül” .

A Galileo-programot az 1990-es évek közepén indította el az Európai Unió és az Európai Űrügynökség azzal a céllal, hogy függetlenítse Európát az amerikai GPS műholdas navigációs rendszertől, amelynek szabadon elérhető szolgáltatásait az üzemeltető nemzetközi konfliktus esetén blokkolhatja. (mti)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!