Megfejtették, hogy mi okozta a Kaliforniában pusztító ritka „tűztornádót”

Amerikai kutatók szerint több tényező együttállása eredményezte idén nyáron azt a ritkaEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. „tűztornádót”, amely a KaliforniaMenekülés a tűzvész elől - ilyen keresztülhajtani a kaliforniai erdőtűzön. északi részén pusztító Carr nevű erdőLáthatatlan tüzek pusztítanak az Amazonas esőerdeiben. tűzLáthatatlan tüzek pusztítanak az Amazonas esőerdeiben. során alakult ki.

A veszélyesBeszakadt az út egy autós alatt Amerikában. jelenséget a perzselő hőségHőség tombol az Egyesült Államokban - Kalifornia egyes vidékein 52 fokot mérnek. , a szokatlan széljárás és egy több kilométer magasra felnyúló füstviharfelhő együttese idézte elő. A San FranciscóA világ legtisztább tavai. l nagyjából 400 kilométerre északra található Redding peremén kialakult hatalmas tűztornádó egy tűzoltó halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. álát okozta.

A Geophysical Research Letters című folyóiratban publikált tanulmány készítői műholdas és radaradatokat felhasználva vizsgálták, hogy miként alakulhatott ki július 26-án a gigantikus méretű tűztornádó.

A szakemberek szerint a tűztornádó különbözik az úgynevezett tűzörvénytől, amelyet kizárólag az erdőtüzek hője hoz létre. A mostanihoz hasonló tűztornádót eddig mindössze egyszer, a 2003-as canberrai tüzek során dokumentáltak

A tanulmány szerint a kaliforniai jelenség kialakulásának egyik kulcstényezője egy felhő volt, amelyet maga a tűz generált. A fagyott tetejű füstviharfelhő (pirocumulonimbus) rendkívül gyorsan növekedett függőleges irányba, mindössze 15 perc alatt megkétszereződött a hossza, míg végül 11,9 kilométer magasan felnyúlt a légkörbe. A kialakult felhő tornádóNyaraló családanya fotózott tornádót a Földközi-tengeren. erősségű szeleket eredményezett.

Mindez – kiegészülve a rekordmagas hőmérséklettel, az alacsony páratartalommal és a felszínhez közel kialakult vízszintes szélnyírással, amikor a szél iránya rendkívül gyorsan változik, miközben a nagy sebessége megmarad vagy kissé módosul –, tűztornádó kialakulásához vezetett.

Forrás:

A Kalifornia északi részén pusztító, Carr nevű erdőtüzet, amelyben nyolcan meghaltak, és több mint ezer otthon leégett, augusztus 30-ra sikerült megfékezni. A szakemberek reményei szerint az eredményeik a jövőben segíthetnek előre jelezni a hasonló jelenségek kialakulásának kockázatát.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!