Másfél év bizonytalanság után ismét sikerült megfigyelni a Zemplénben élő hiúzt

Másfél év bizonytalanság után újra megmutatta magát a Zemplénben élő hiúzElpusztult Hubert, a Budakeszi Vadaspark hiúzmatuzsáleme. a WWF MagyarországEgyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be Jászberényben. kameráján keresztül. Utoljára 2015 végén sikerült megörökíteni, azóta azonban sem nyomok, sem felvételek nem adtak egyértelmű jelet az állat hogylétéről, a kutatók aggodalmára. Idén tavasszal először vadászok látták, a most közölt felvétel pedig kétséget kizáróan igazolja, hogy az impozáns macskafélével minden rendben van.

Forrás: WWF Magyarország/Aggteleki Nemzeti ParkBarna medve kószál Rudabánya térségében.

A WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti ParkA Redwood Nemzeti Park óriásai. Igazgatóság 2010 óta működik együtt a nagyragadozók kutatásA csimpánzok is szoktak csalódni. ában. Azóta újabb és újabb fotókkal, videókkal sikerül alátámasztani a faj jelenlétét. A hazánkban őshonos hiúz és farkasEgyetlen farkaspopulációra vezethetőek vissza a mai kutyafajták. nemcsak tekintélyt parancsoló urai az erdőTöbb százezer őshonos fát ültet tavaszig a Kiskunsági Nemzeti Park. knek, de valóban fontos szerepük van az erdei életközösség fenntartásában. A ragadozóVíziló mentett meg egy krokodil áldozatául esett gnút - videó. k jelenléte következtében megváltozik a növényevők viselkedése, létszámuk a természetes szintre csökken, ami lehetőséget ad az erdőnek a megújulásra.

Magyarországon az Északi-középhegység ad lehetőséget arra, hogy egykor eltűnt nagyragadozóink a környező országokból visszatérhessenek. Mind a hiúz, mind a farkas egyedszáma ma már 10 és 20 közé tehető, amely reménykeltő növekedést jelent, de még mindig igen alacsony érték, így az állomány egyelőre nem tekinthető stabilnak.

“A WWF Magyarország célja, hogy a védettTöbb ezer tő védett réti őszirózsát találtak a Kiskunságban. fajok állományáról minél többet megtudjunk, hogy megfelelő védelmet biztosíthassunk számukra. Emellett nagyon fontos, hogy szemléletformálással felkészítsük a társadalmat a ragadozók jelenlétére. Újra meg kell tanuljuk, hogyan tudunk békében együtt élni ezekkel az állatokkal, hiszen ez nemcsak az ő érdekük, de a miénk is, mivel a nagyragadozók nélkül erdeink természetes egyensúlya megbomlik” – fogalmazott Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

Forrás: WWF Magyarország/Aggteleki Nemzeti ParkZhangjiajie Nemzeti Erdő Park - az UNESCO Világörökség része.

“Mivel a hiúz állomány nem stabil hazánkban, így minden egyes egyed nagy figyelmet kap. Ha Önfeledten csúszkált a játékos kedvű vidra a vastag hótakróban. napok telnek el nyomok nélkül, akkor sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk. Az illegálisTöbb ezer cápát fogtak ki a Galápagos-szigetek védett vizeiből. kilövés visszatérő problémát jelent a nagyragadozókra nézve. Ez az eset azonban szerencsés fordulatot vett. Az állat az új felvétel alapján úgy tűnik, remekül érzi magát” – mondta Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója.

A kamerán látható Zemplénben élő hiúzról vélhetően 2010-ben készültek az első felvételek. Szabó Ádám, nagyragadozó- kutató azóta figyeli és kíséri az útját. “Idén április végén vadászok jelezték, hogy hiúzt láttak a Zemplénben. A kameracsapdaA legviccesebb és legkülönösebb pillanatok, amiket a kameracsapdák megörökítettek. felvételeket ezután begyűjtöttem, és a videó megerősítette, hogy az állat épen és egészségesen járja az ösvényeket, erdei élőhelyén” – mondta Szabó Ádám.

A hiúzok védelméért bárki sokat tehet, havonta akár már néhány gombóc fagylalt árával egy szimbolikus örökbefogadáson keresztül: wwf.hu

Forrás: Szabó Ádám/Aggteleki Nemzeti Park

A hiúz

A hiúzfajok (kanadai hiúz, eurázsiai hiúz, ibériai hiúz, vörös hiúz) elterjedési területe egykor az északi félteke szárazföldjeinek tekintélyes hányadát magába foglalta, manapság Ázsia bizonyos területein, Alaszkában, Kanadában és az USAA Redwood Nemzeti Park óriásai. nyugati területein, valamint Európában honos, de a legtöbb területen ritkaEgyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be Jászberényben. , gyér az állománya. A hiúzok testhossza 1 méter körül mozog, további 15-25 cm-t tesz ki az állat farka. Marmagassága átlagosan 70 cm. Pettyes bundája és sajátos szakálla mellett egyik feltűnő jellegzetessége a fülek hegyA Banff Nemzeti Park természeti csodái. én viselt szőrbojt.

Fotó: Wikipedia/Bernard Landgraf 

Hallása, tapintása fejlett. Hosszú végtagjai és izmos teste még a mély hóban is lehetővé teszi, hogy egyetlen, 3-4 méteres ugrással támadja meg áldozatát. Erős, éles karmú mancsa a sikeres zsákmányfogást segíti. Aktív ragadozó, különféle madarakCigarettacsikkeket építenek fészkükbe a városi madarak a paraziták ellen. , kisrágcsálók éppúgy szerepelnek étlapján, mint őzek, rókakölykök, szarvasborjak vagy vadmalacok. Magányosan élő állat, változatos méretű, 10-100 négyzetkilométer kiterjedésű területet birtokol. A terület központjában, földi üregekben vagy sziklahasadékokban rendezi be vackát.

Fotó: Wikipedia/Bernard Landgraf 

Forrás: WWF Magyarország


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!