Már nem lehet megmenteni a kúposfejű delfineket Laoszban

A WWF laoszi és kambodzsai szakemberei a közelmúltban mérték fel a kúposfejű delfinekA nemzetközi nyomás ellenére is folytatódik a kegyetlen delfinmészárlás. előfordulását a térségben, és megállapították, hogy a MekongTöbb mint száz új fajt fedeztek fel egy év alatt a Mekong térségben. laoszi–kambodzsai határszakaszán felére csökkent a delfinek száma, azaz a korábbi hat egyedből már csak három létezik. Igen kicsi a remény a helyzet visszafordítására, e kicsiny csoport már nem életképes. A szakemberek szerint túl kevés szaporodásra alkalmas pár létezik ahhoz, hogy a populáció tovább éljen, ezért Laoszban az iravádi kúposfejű delfinPartra vetődött bébidelfint mentett meg egy kajakos. kihaltnak tekinthető.

kuposfeju-delfinFotó: Wikipedia/Dan Koehl

A delfinek kipusztulásának egyik fő oka az eresztőhálós halászatLeonardo DiCaprio a mexikói elnökkel küzd a tenger pandájának megmentéséért. – állítja a WWF. A kúposfejű delfinek gyakran gabalyodnak bele az ilyen hálókba, és megfulladnak. Az eresztőháló használatát megtiltották Kambodzsában, ahol mintegy 80 kúposfejű delfin él még, Laoszban azonban ez nem történt meg. A szervezet azt követeli, hogy azonnal tiltsák be az eresztőhálót a Mekongon – mondta Amphone Phommachak, a WWF dél-laoszi koordinátora.

kuposfeju-delfin-3Fotó: whales.org

Az édes- és sós vízi életmódra egyaránt képes kúposfejű delfinek Dél- és Délkelet-Ázsia tengerpartPartra vetődött bébidelfint mentett meg egy kajakos. menti régióiban, valamint három folyóTöbb mint száz új fajt fedeztek fel egy év alatt a Mekong térségben. ban, a Mekongban, a mianmari Ajejarvádiban (régi nevén Iravádiban) és az indonéziai Borneón folyó Mahakamban fordulnak elő, összesen mintegy 6 ezer példány él a becslések szerint. A Természetvédelmi Világszövetség a súlyosan veszélyeztetettA kihalás szélén áll a világ legritkább és legkisebb delfinje. fajok közé sorolja.

kuposfeju-delfin-2Fotó: Wikipedia/Jean-Claude Durka

kuposfeju-delfin-5Fotó: Wikipedia/Dibyendu Ash 

MTI, WWF


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!