Látványos timelaps felvétel a Dolomitok téli arcáról

Az Észak-Olaszországban elterülő DolomitokNemzetközi highline-találkozó a Dolomitokban.  az AlpokMatterhorn, a világ egyik legszebb hegycsúcsa. egyik hegycsoportja, amelyről egy lenyűgöző 4K felbontású timelaps videóÍgy cserélnek ki 43 óra alatt egy felüljárót Kínában. t készített a Timestorm videós csapat.

dolomitok

A mai Dolomitok helyén egykoron tengerÓriási fehér cápát filmeztek le Mexikónál [videó]. volt, a hajdani sekély tengerben található korallzátonyok voltak a mai hegyekIzland színes hegyei. ősei. Az Alpok többi részével együtt körülbelül 65 millió éve kerültek a szárazföldre. A kiemelkedett Dolomitok vidéke eredetileg hatalmas fennsík lehetett, erre vall a csúcsainak megközelítően azonos, 3000 m körüli magassága is, amelybe a jégkorszakok során keletkezett gleccserekRekordméretű gleccserolvadást regisztráltak. , majd a folyóA különleges színben tündöklő Isonzó folyó. k mély völgyeket hasítottak. A hőmérséklet, a jégAz Osztrák–Magyar hadsereg katonáinak testét találták meg egy gleccserben. és a szél környezetformáló tevékenységének eredményeként alakult ki a hegységÉszakabbra vándorolnak az Alpok vonulatai. mai formája.

dolomitok2

A völgyekben gyors sodrású hegyi patakok folynak, helyenként kiszélesedve tavakat alakítva ki. A különlegesA világ leghosszabb sóbarlangja rejtőzik a Holt-tenger mellett. szirtalakulatok, fűrészfogak, gigászi pillérek, groteszk alakokat formáló sziklákBeachy Head - csodás látványt nyújtó hófehér sziklák. , mély szakadékok változatos képe mellett a Dolomitok egyik fő varázsa a színek játéka, köszönhetően a kőzetanyag magnézium-tartalmának, amely a különböző fényhatásokra különbözőképpen válaszol, így a hegység hol vöröses-barna, hol fehéres-szürke, hol kékes-lila színben tündököl. Napkeltekor és napnyugtakor élénk rózsaszínbe vagy bíboros lilába burkolóznak a hegycsúcsok. Ez a jelenség az Alpenglüh (olaszul enrosadira), a sziklacsúcsok izzása.

wikipedia


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!