Látványos felvételeket tett közzé a NASA a világ egyik legkülönlegesebb taváról

A skarlátvörösben izzó Nátron-tó TanzániaA világ egyik legsósabb tava - a Nátron-tó. északi részén, a kenyai határhoz közel, a Nagy-hasadékvölgyben található. Ez FöldHatalmas ökoszisztéma rejtőzik a Föld mélyén. ünk egyik legsósabb és legmelegebb (helyenként 50 Celsius-fokos) állóvize. Ez a világ leglúgosabb tava, pH értéke elérheti a 9-10,5 értékeket is, mindez a régió vulkanizmusának köszönhető. A Landsat 8 amerikai földfigyelő műholdFontos szerepe lehet a jövőbeli expedíciókban a Holdon felfedezett hatalmas barlangnak. OLI készüléke nemrég megörökítette a magasból a különlegesRekordnagyságú pitont fogtak be Floridában. tavat és környezetét. A felvételek 2017. március 6-án készültek, a márciustól májusig tartó esőA tudósok 127 milliárd tonnára becsülik a Harvey hurrikánnal lezúdult esőt. s évszak korai szakaszán, így megcsodálhatjuk, hogyan fest a tó, amikor a vízszintje kifejezetten alacsony.

Forrás: NASA Earth Observatory

A Nátron egy sekély, kevesebb, mint három méter mély tó, nagysága a vízszinttől függően változik. Jellegzetes vöröses színe a gyors párolgás következménye. Ahogy a száraz évszakban vize elpárolog, Konyhasó jelenlétét fedezték fel a Jupiter Európé nevű holdjának felszínén. ssága olyan szintre növekszik, amely már kitűnő életteret biztosít a sókedvelő mikroorganizmusoknak. Ezek közül a cianobaktériumok fotoszintézisútján állítják elő élelmüket, mint a növények. A Nátron-tó nyílt vizeinek vörös, sekélyebb részeinek narancs árnyalatú színeit a cianobaktériumok adják, amelyek a Nátron-tavon tömegesen megjelenő flamingók fő táplálékát alkotják. A sós, lúgos tó szinte teljesen élhetetlen, csupán néhány faj fedezhető fel környékén. Amikor az állatok elhullanak, tetemüket gyakran megőrzik a nátrium-karbonát ásványok, amelyek felelősek a vízVíz nyomára bukkant a NASA űrszondája a Bennu aszteroidán. furcsaFurcsa mélyedést fedeztek fel a Marson, mely a csillagászokat is meglepte. kémiájáért is.

Forrás: NASA Earth Observatory

A tó 2001. július 4-e óta szerepel a ramsari listán. A ramsari egyezményRiasztó mértékben csökken a fajokban különösen gazdag vizes területek kiterjedése. célja a vizes élőhelyek megőrzésének elősegítése, és az ehhez szükséges jogi, intézményi keretek megalapozása. A tó sóegyensúlyát a környezetében végzett erdőRekordnagyságú erdős terület veszett oda tavaly világszerte. kivágások, egy itt tervezett vízierőmű, illetve egy nátrium-karbonátot mosóporrá alakító nagyüzem fenyegeti.

Fotó: Wikipedia/Clem23


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!