Labilis törésvonal miatt kellett bezárni egy antarktiszi kutatóbázist

Jégtörés veszélye miatt kellett bezárni egy kutatóbázist az Antarktiszon – számolt be róla a BBC. A brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic SurveyJégrepedés miatt be kell zárni az antarktiszi brit kutatóállomást. , BAS) Halley kutatóállomásJégrepedés miatt be kell zárni az antarktiszi brit kutatóállomást. ának közelében keletkezett törésvonalTovábbhasadt a törésvonal az Antarktiszon - már a nyáron leszakadhat a hatalmas jéghegy. labilis, valószínű, hogy a terület hamarosan a tengerbe szakad, ezért még a tél beállta előtt ismét bezárták a bázist.

A személyzet elhagyta az állomást, a napfényFényvédő hatású molekulákat találtak az Antarktiszon élő virágos növényekben. nélküli sarkköri tél idején általában végzett kísérleteik mintegy 80 százaléka automatizáltan folytatódik. A BAS úgy véli, a törésvonal elég messze esik a bázistól, de a biztonság kedvéért jobbnak látták, ha kiürítik, mivel kockázatos lenne, ha az antarktiszi éjszakába kellene repülőket küldeni a személyzetért, ha mégis gond lenne.

Forrás: BAS

Ez már a harmadik tél, hogy a Halley-t be kellett zárni. A kutatóállomás a Brunt-selfjégen, vagyis a szárazföldről a Weddell-tengerbe nyúló területen áll. A Bruntról időnként jéghegyek szakadnak le, jelenleg egy hosszú törésvonal van kialakulóban, amely egy különösen nagy terület leválásával fenyeget. Azt senki sem tudja pontosan megmondani, hogy ez mikor következik be.

„Az számít, hogy mi történik a törésvonaltól északra, ahol a Halley áll. Nagyjából 15 GPS-állomásból álló hálózatunk van a Halley-t körülvevő selfjégen, innen kapjuk az adatokat egynapos késéssel. Noha a törésTovábbhasadt a törésvonal az Antarktiszon - már a nyáron leszakadhat a hatalmas jéghegy. mentén délebbre vannak változások, a Halley közelében nagyon kis eltérések láthatók csak a jégen” – mondta David Vaughan, a BAS tudományos igazgatója.

Forrás: BAS
Forrás: BAS

A Brunt-selfjégen már az 1950-es évek óta működik állandó kutatóállomás. Az épületeket sokszor bővítették, a legújabb létesítmény lábakon és sítalpakon áll, így az egész szerkezet mozdítható. Két évvel ezelőtt a BAS vontatói a tengertől 23 kilométerrel távolabbi, biztonságosabb helyre vitték a bázist. Bölcs döntésnek bizonyult, mivel az áthelyezés nélkül a Halley most a törés rossz oldalán állna.

Glaciológusok műholdfelvételeken követik, hogy viselkedik a törés. A helyzetet bonyolítja, hogy újabb rés is keletkezett, amelyet Halloween-törésnek neveztek el, ez az ellenkező irányba halad.

Forrás: BAS

A Halley rendkívül fontos szerepet játszik a BAS életében. Szakembereinek mérései vezettek az AntarktiszCsodálatos élővilágot találtak az Antarktisz jege alatt. feletti ózonlyuk felfedezésNaprendszerünk múltjáról árulkodik magyar és amerikai csillagászok új felfedezése. éhez 1985-ben, az állomás jelenleg is folyamatosan figyelemmel kíséri a klímaváltozásTeller Ede már 1959-ben a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztetett. jelenségeit, valamint innen indulnak az expedíció106 éves gyümölcskenyérre bukkantak tudósok egy távoli antarktiszi kunyhóban. k az Antarktisz belső részeire. A kutatók és segítőik októberben-novemberben térhetnek vissza a bázisra, amikor ismét kisüt a nap a déli félteke sarki telének végén.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!