Különös élőlények a tengerek mélyéről

A tengerekA tengerek különleges élőlényei - a színpompás tengeri csigák. , óceánok mélyének élőCsodálatos látvány - ilyen, amikor a bálnák szivárványt fújnak a levegőbe. világa valóságos elvarázsolt birodalom minden képzeletet felülmúló élőlényekkel benépesítve. Számos fajt máig sem sikerült azonosítani, és a többiről is csak kevés ismerettel rendelkezünk.

Mélytengeri élőlények

Ezüst bárdhal

Az örök sötétség birodalmának legközönségesebb lakosa az ezüst bárdhal (Argyropelecus hemigymnus Cocco), amely alakjáról nyerte nevét. A Földközi-tengeren kívül az Atlanti- és az Indiai-óceánban él. A mélytengeri halakJégbe fagyott halak ezrei fölött korcsolyáztak egy japán élményparkban. egy részére annyira jellemző távcsőszem az ezüst bárdhalon fejlődött ki a legjellegzetesebben.

Mélytengeri élőlények

Mélytengeri élőlények

Mélytengeri élőlények

Psychrolutes marcidusA legrondább állatok versenye.

A Psychrolutes marcidus egy igencsak különösEgy különös kinézetű aprócska állat - a kis páncélos egér. kinézetű tartozó mélytengeri halfaj. . Neve görög eredetű, a “psychroloutes” jelentése: “Hideg vízben fürdött”. Angol neve blobfishA legrondább állatok versenye. , magyarul bluggyhalként vagy pacahalként emlegetik. Az állat a 2013-ban az Ugly Animal Preservation Society (Egyesület a Ronda Állatok Megmentéséért) és a newcastle-i British Science Festival közös szavazását megnyerve a világ legrondább állata lett. AusztráliaRajzfilmbe illő erszényes siklik a fák között Ausztrália eukaliptuszerdeiben. és Tasmania mélyebb vizeiben él. A 800 méteres körüli mélységnél van az átlagos előfordulása, de a legszélesebb hivatalos becslés 100-2800 méterig teszi az életterét. A terjedőben lévő mélytengeri halászatA legdrágább kaviárok feldolgozásának folyamata. révén kerülnek elő példányai, és mivel a faj egyedszáma nem meghatározható, ökológusok aggódnak a veszélyeztetettség miatt. A halHerpeszvírust készül bevetni a pontyok ellen az ausztrál kormány. evolúciója során izmai jelentős részét elvesztette, azok kocsonyás anyaggá alakulva az emelkedés-süllyedésben segítik az állatot. Pikkelyei nincsenek.

Mélytengeri élőlények

Mélytengeri élőlények

Mélytengeri élőlények

Agyarhal

Az agyarhal igen elterjedt mélytengeri fajta. Mérsékelt és a trópusi tengerek, óceánok-, az agyarhal mindenhol jól érzi magát. Ezek a halak leginkább a 200 – 2000 méter közötti területeket kedvelik, de robotSzétverték a világutazó, stoppoló robotot. búvárhajóval észleltek már 5000 méteres mélységben is agyar halat. A leglátványosabb jellemzője kétségtelenül a foga. Táplálékát elsősorban a tintahalVilágító tintahalak a Japán-tengerben. és más kis halak teszik ki. A legtöbb olyan fajhoz hasonlóan, amelyek a fénytelen mélységek lakói, a látás mellett más képességeire is hagyatkozik vadászatkor. Az agyarhalnál az úgynevezett kemoreceptorok segítik a tájékozódást és zsákmányszerzést. Ezekkel az érzékelőkkel veszi fel azokat a kémiai és más jeleket, amiket a lehetséges préda bocsájt ki.

Mélytengeri élőlények

Mélytengeri élőlények

Mélytengeri élőlények

Mélytengeri élőlények

Tengeriuborkák

A tengeriuborkák (Holothurioidea) a tüskésbőrűek törzsének egyik osztálya. Testük megnyúlt, zsákszerű, oldalukon fekszenek a tengerA Földközi-tengerben a legmagasabb a világon a műanyagrészecskék koncentrációja. aljzatán. Testméretük a néhány centimétertől az 1Több mint 4000 ember halálát okozta a londoni "Nagy szmog" 1952-ben. méterig terjed. Karjaik nincsenek, vázuk is gyakran hiányzik vagy apró vázelemekké redukáA göndör szőrű lovak. dott. Testfaluk erőteljes bőrizomtömlő. Hasoldalukon három, hátoldalukon két sorban helyezkednek el a vízedényrendszer ambulakrális lábacskái. Egyes fajoknál a lábacskák sugárirányban találhatók, sőt hiányozhatnak is. Táplálkozásuk folyamán az iszapot szűrik át, s abból vonják ki és emésztik meg a számukra hasznosítható szerves anyagokat vagy a szájnyílásuk körüli tapogatóikkal gyűjtik ki a vízből a szerves hulladékot.

Mélytengeri élőlények

Mélytengeri élőlények

Mélytengeri élőlények

Mélytengeri élőlények

Mélytengeri élőlények

Koboldcápa

A koboldcápa (Mitsukurina owstoni) egy ritkaÖt év után ismét felbukkant a ritka albínó szürke bálna. , a mélytengeri cápákMegdöbbentő videó - hetven tigriscápa falt fel egy bálnát. kevéssé ismert faja. Néha élő kövületnek is nevezik, mivel ez az egyetlen képviselője a 125 millió éves Mitsukurinidae családnak. Koboldcápát mindhárom nagy óceánban fogtak már. 100 méternél mélyebb vizekben él. A kifejlett hímek átlagos testhossza 260-330 centiméter közötti, a nagyobb nőstények testhossza meghaladhatja a négy métert is. Bőre rózsaszínű vagy sárgásbarna a bőre alatt látható vérerek miatt. Orrnyúlványa kardpengéhez hasonló hosszúkás, lapos. A felső állkapcsán 35-53, az alsón 31-62 fog található. Fogai rendkívül hegyesek,enyhén visszahajlóak. Ellentétben a többi cápával, uszonyai nem hegyesek, hanem lekerekítettek. Élettani sajátosságai közé tartozik a testtömeg 25%-át kitevő máj. Mivel a cápáknak nincs úszóhólyagjuk, ez a megnagyobbodott belső szervük segíti a merülést és emelkedést.

Mélytengeri élőlények

Mélytengeri élőlények

Mélytengeri élőlények

Púpos horgászhal

A púpos horgászhalA bizarr kinézetű horgászhal az állatvilág egyik legfurcsábban szaporodó élőlénye. (Melanocetus johnsonii) mindegyik óceán trópusi és mérsékelt övi részén megtalálható. Ezen kívül még fellelhető a Dél-kínai-tengerben és a Kelet-kínai-tengerben is. A hím jóval kisebb a nősténynél, azonban nem élősködik a nőstényen, ahogy azt egyéb horgászhalfajok teszik. A nőstény 18-20 centiméter, a hímj pedig, csak 2,9 centiméter hosszú. A horgászhal elnevezést azért kapta, mert a fejük elején egy speciális nyúlvány található, amelynek segítségével tudja csapdába csalni áldozatát. A púpos horgászhal mélytengeri halfaj, amely 100-4500 méteres mélységben található meg, azonban általában csak 100-1500 méteres mélységben tartózkodik. Ez az állat ragadozó és képes felfalni nála jóval nagyobb zsákmányt is.

Mélytengeri élőlények

Mélytengeri élőlények

Mélytengeri élőlények

Mélytengeri élőlények

 Dumbo polip

A Dumbo polipÉlő polipot esznek gasztronómiai élvezet gyanánt Dél-Koreában.  (Grimpotheuthis) a két nagy fülre hasonlító uszonyáról kapta a nevét. A Csendes-óceán keleti területein él ez a különlegesA világ első mindenevő cápafaját azonosították a kutatók. polipfaj, 300-5000 méteres mélységben. Általában maximum 20 centiméterre nő meg, ám a legnagyobb ismert állat testhossza 1,8 méter, tömege pedig 5,9 kilogramm volt.

Mélytengeri élőlények

Mélytengeri élőlények

Legyezőúszós tengeri ördöghal

Legyezőúszós tengeri ördöghal (Caulophryne jordani) az ördöghalak családjába tartozó bizarrA bizarr kinézetű horgászhal az állatvilág egyik legfurcsábban szaporodó élőlénye. kinézetű élőlény a zsákmányszerzés megkönnyítése miatt szinte teljesen fekete színű. Az Atlanti-, az Indiai- és a Csendes-óceánban egyaránt megtalálható, 700 métertől 3000 méteres mélységig. A hal átlagos mérete 25 cm.

Mélytengeri élőlények

Mélytengeri élőlények

Mélytengeri élőlények


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!