Kuelap – a rejtélyes Chachapoya indiánok romvárosa

Kuelap romvárosa Peruban, az Andok54 éve eltűnt repülő roncsait találták meg az Andokban. ban őrzi a felhők harcosainak nevezett chachapoya indiánok emlékét, akik félelmetes harcosok hírében álltak. Sokáig ellenálltak az inkaPerui kutatók igazolták az inkák eredetével kapcsolatos legendákat. hódításnak, de emellett tapasztalt kereskedők és hatalmasTúlméretezett kutyák. sámánok is volta. A chachapoya indiánok az Andok keleti oldalán a mai PeruŐsi perui papnő arcát rekonstruálták. területén éltek, a régészek véleménye szerint valamikor 800 és 1540 között. A chachapoya civilizáció addig létezett, amíg területüket az inkákAz inkák előtti korból származó kultúra nyomaira bukkantak a Machu Picchunál. el nem foglalták. Mindig magas hegytetőkre építkeztek, ami természetes védelmet jelentett az ellenség ellen. Teraszos földműveléssel foglalkoztak a hegyek lejtőin, ahol burgonyát, kukoricát és más gabonanövényeket termeltek. A gyarmati időkből való leírások alapján a chachapoyak fehérebb bőrűek, világos hajúak és magasabbak voltak, mint Latin-Amerika más népei. A rejtélyesTöbb száz hatalmas méretű, rejtélyes geoglifát fedeztek fel az Amazonas esőerdőiben. indiánok eredete nem ismert, ami sok kérdést vet fel.

Chachapoya indiánok

Chachapoya indiánok

Chachapoya indiánok

Chachapoya indiánok

Chachapoya indiánok

A Kuelap-erőd 3000 méteres magasságban, hegygerincen épült, valamikor a 6. században kezdték építeni. A majd 400 épületből álló komplexumot 19 méter magas kőfal veszi körül. Kuelap városA sziklákba épített város - Setenil de Las Bodegas. át csaknem egy évszázada ismeri a tudós társadalom, azonban elszigeteltsége sokáig megakadályozta a komoly kutatásokat. Feltárása a mai napig tart és újabbnál újabb leletek kerülnek elő a romok közül vagy a földAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. alól. Az itt előkerült csontvázak és különböző leletek közelebb vihetnek a prekolumbián kultúrákTöbb száz életet mentett meg a kutya, aki kiszagolja a daganatokat. egyik legérdekesebb népéhez. Az épületek többsége valamikor kúp alakú, nádtetős lakóház lehetett, amelyekből általában csak az alapozás maradt. A néhány fennmaradt falat szimbolikus jelentőségű ábrák díszítik. A régészeti feltárásokon megtalált tárgyak alapján a chachapoya indiánok bejárták az AmazonasNem legenda, valóban létezik a forrásban lévő folyó Amazóniában. vidékét egészen a Csendes-óceán partvidékéig. Építészetük sok tekintetben eltérést mutat a környező népekétől. Adriana Hagen perui újságíró és tudós így vélekedett a chachapoyakról: „A chachapoya indiánok ugyan a nagy andoki kultúrákhoz tartoznak, de művészetük és építészetük merész és független szellemet tükröz ami megkülönbözteti őket szomszédaiktól.”

Chachapoya indiánok

Chachapoya indiánok

Chachapoya indiánok

Chachapoya indiánok

Chachapoya indiánok

Chachapoya indiánok

Chachapoya indiánok

Kuelap funkcióját tekintve a legtöbb tudós szerint erőd, amit alátámaszt a hatalmas fal, ami körülveszi. Más tudósok szerint a város amolyan menedék hely lehetett az emberek számára. Ide menekültek a lentebb fekvő településekről, ha megtámadták őket. Vannak azonban olyanok is, akik egyfajta temetkezési helyként tekintenek a városra. Ezt arra alapozzák, hogy a chachapoya-knak volt egy különös a környéken nem használt szokásuk. Halottaik csontjait beépítették a házaik falába, ami valószínűleg arra szolgált, hogy távol tartsák az ártó szellemeket.

Chachapoya indiánok

Chachapoya indiánok

Chachapoya indiánok

Chachapoya indiánok

Chachapoya indiánok


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!