Közel kilenc milliárd tonna műanyag keletkezett 1950 óta

Közel kilenc milliárd tonna műanyagHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. keletkezett 1950 óta, ennek zöme hulladéklerakókba vagy a természeti környezetbe jutott, károsítva az emberekÉvente legalább 50 ezer műanyagrészecskét eszünk meg. egészségA kávézás csökkentheti a szív- és az érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. ét és az ökoszisztémát – állítja a műanyagok tömegtermeléséről készült első nagyszabású globális elemzés. Az említett műanyagmennyiség 80 százaléka végezte a hulladéklerakókban vagy a környezetben, és a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a plasztikmennyiség gyorsan növekszik. Mint a tanulmányban kiemelték: a műanyagnak csupán 10 százaléka lett újrahasznosítva és 12 százalékát égették el.

“Ha ezt a mennyiségű műanyagot egyenletesen szétszórnánk, egy Argentína nagyságú területet borítana be bokamagasságig” – érzékeltette az ipari ökológiával foglalkozó Roland Geyer professzor, a tanulmányA kávézás csökkentheti a szív- és az érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. vezető szerzője. Egyúttal aggódva tette hozzá: “hatalmas mennyiségű anyagról van szó, amely nem bomlik le”. A műanyagok elégetése hozzájárul a klímaváltozáshoz és káros az egészségre, emellett a szélesebb környezetet is károsítják a műanyag építőelemei – mutatott rá a professzor.

Fotó: Dave Bretherton.Olive Ridley Project/iucn.org

A műanyaggyártás legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. piaca a csomagolóipar. A kőolajalapú termékek gyártása az újrahasznosíthatótól az egyszerhasználatos csomagolások felé tolódott el. Ennek következtében a városi hulladékgyűjtőkben nagyon magas a műanyagszemétAz óceánban úszó műanyag hulladékból hozták létre a vízből kiugró, hatalmas bálnát. aránya. A közepes bevételű országok esetében 2005-ben már meghaladta a 10 százalékot, míg 1960-ban csupán 1 százalék volt. Geyer hangsúlyozta, hogy más anyagokkal szemben a műanyagok több ezer évig megmaradhatnak a környezetben.

Fotó: Algalita Marine Research Foundation
Fotó: Jennifer Lavers/ University of Tasmania

Több mint 5 billió műanyagdarab úszik a világ óceánjaiban egy 2014-ben a Public Library of Science folyóÍgy robbantottak fel néhány másodperc alatt egy 40 éves hidat. iratban közzétett tanulmány szerint. Ezek súlyosan károsítják a tengeri élővilágot, a vízi és földi ökoszisztémát. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2050-re már több mint 13 milliárd tonna műanyag szemétHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. halmozódik fel a szeméttárolókban és a környezetben – figyelmeztettek a kutatók.

Fotó: Zak Noyle/Foundation for Deep Ecology

Science Advances, BBC, UCSB, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!