Kipusztulhatnak a sivatagi elefántok Maliban

Természetvédők figyelmeztetése szerint három éven belül kipusztulhat a világ utolsó két sivatagi elefántMinden más emlősnél kevesebbet alszanak az afrikai elefántok nőstényei. csordájának egyike MaliA dogonok rituális halászata. ban, hacsak a helyi kormány nem tesz többet megóvásukért. A vadorzók a dzsihadista csoportok jelenlétéből és egyéb nyugtalanságokból fakadó káoszt kihasználva virágoztatják fel az elefántcsont-kereskedelmet a nyugat-afrikai országOrszágok, melyek hamarosan eltűnhetnek. északi részén.

Sivatagi elefántok

Sivatagi elefántok

Idén januárban eddig 16, tavaly nyolcvannál is több elefántot öltek le Maliban – mondta Susan Canney, az amerikai Wild Alapítvány mali elefántprojektjének igazgatója. Hozzátette: ötven vadőrük várja, hogy munkába állhasson, de ehhez a kormány jóváhagyására van szükség.

“Mali tétlenül nézi, ahogy mészárolják az elefántjait. Ha ez így folytatódik, akkor három éven belül az összes ormányost elveszítjük” – hangoztatta a szakember. A 2007-ben végzett utolsó elefántszámláláskor 350 példányt számoltak az országban.

Sivatagi elefántok

A nyugat-afrikai állam kormánya egyelőre nem szólalt meg az ügyben. A hadsereg a közelmúltban megerősítette az elefántcsordának otthont adó Gourma régió ellenőrzését. A mali elefántagyar feketepiaci értéke akár az ötezer dollárt (1,4 millió forint) is elérheti.

Egykor elefántok tízezrei barangoltak a Nyugat-AfrikaRegenerálódik a víziló-populáció Afrika legrégebbi nemzeti parkjában. partjai és a Nílus medencéje közötti területen, azonban az illegális vadászatZambia betiltja a nagymacskák vadászatát. és életterük folyamatos szűkülése miatt drámaian lecsökkent egyedszámuk. Többségük ma már kisebb, 100 példánynál is kevesebbet számláló, elszigetelt csoportokban él. A világ másik ismert sivatagi elefánt-állományának NamíbiaSzáz vadló pusztult el Namíbiában a régóta tartó szárazság miatt. ad otthont.

Sivatagi elefántok

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!