Kétszer olyan gyorsan melegszik Kanada, mint a világ többi része

KanadaLenyűgöző helyszínekkel bővült a világörökségek listája. melegedése átlagosan kétszer olyan gyors, mint a világ többi részéé – állapította meg egy friss kutatásElőször sikerült emberi hallósejteket létrehozni. . A szövetségi kormány klímajelentése (Canada’s Changing Climate Report) arra figyelmeztet, hogy az ország sok részében a változások már nyilvánvalóak és előre láthatóan egyre intenzívebbé válnak, a felmelegedésA jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben. sok hatása pedig valószínűleg visszafordíthatatlan.

Forrás: Wikimedia Commons/Gorgo

A legsúlyosabban az Északi-sarkvidékre eső területet érinti a változásPéldátlanul gyorsan vándorol a Föld északi mágneses pólusa. , melynek melegedési üteme több mint duplája a globálisnak. Kanada átlagos éves hőmérséklete a becslés szerint 1,7 Celsius-fokot emelkedett 1948 óta, amikor az országos mérések megkezdődtek. A legnagyobb növekedést északon, a prérin, azaz a belső kanadai síkságon, valamint Brit Columbiában becsülték, az ország északi részén mintegy 2,3 fokot melegedett az átlaghőmérséklet.

Forrás: Wikimedia Commons/CanucksWhitecaps 
Forrás: Environment and Climate Change
Forrás: Wikimedia Commons/Tobias AltTobi 87

“Noha a melegedésben mind az emberiA csimpánzok felismerik társaik tudásbeli hiányosságait. tevékenységek, mind a természetes ingadozások szerepet játszottak, az emberi tényező az uralkodó” – írják a kutatók a jelentésKiderült, melyik a világ legboldogabb országa. .

Forrás: Environment and Climate Change 

A globális felmelegedés80 helyett 300 millió embert sodor veszélybe a tenger vízszintjének emelkedése. több szélsőséges időjárási jelenséget: hőhullámot, a bozóttüzek nagyobb kockázatát és az ország egyes részein aszályt hoz magával. Az óceánok savasabbak lesznek, csökken bennük az oxigén, ami árthat a vízi élővilágnak. Kanada sarkvidéki vizeinek egy része néhány évtizeden belül előreláthatóan huzamosabb időn át jégmentes lesz nyaranta. A vízszint emelkedésével nő a partvidék elöntésének veszélye, az intenzívebbé váló esők belső árvizekkel fenyegetnek.

Forrás: Environment and Climate Change
Forrás: NASA Earth Observatory
Forrás: Coastal Elite/flickr

Kanada gyors melegedése több tényező számlájára írható, ezek egyike, hogy a hó és a tengeri jégMinden idők legkisebb januári kiterjedését érte el az északi-sarki tengeri jég. olvadásPartra sodródó bálnatetemek segítenek a jegesmedvéknek a túlélésben, de ez nem lesz elegendő. ával a napsugárzást ezek a területek nem visszaverik, hanem magukba szívják, így nagyobb felület melegszik, mint más régiókban – idézte a jelentést a BBC hírportálja.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!