Két másik vulkán is aktívvá vált Guatemalában

A két hete kitört TűzKatasztrófa sújtotta területté nyilvánították a lángoló Kaliforniát. vulkánNem csillapodik a Kilauea vulkán, amely már kétezer embert kényszerített otthona elhagyására. (Volcán de FuegoIdén már ötödször tört ki a pusztító Fuego vulkán Guatemalában. ) mellett két másik tűzhányó is aktívvá vált Guatemalában.

Forrás: Wikimedia Commons/Kevin.Sebold

A helyi vulkanológiai intézet (Insivumeh) jelentése szerint a fővárostól mindössze 30 kilométerre fekvő Pacaya és a Guatemalavárostól 110 kilométerre nyugatra található Santiaguito is vulkáni tevékenységet mutat. Ezért a tudósok azt javasolták a guatemalai katasztrófavédelemnek, hogy adjanak ki riasztást, mert a Fuego és a Santiaguito környékén is elképzelhető, hogy iszapár indul meg a hegyről, letarolva mindent, ami az útjába kerül.

Forrás: GuatemalaGuatemalai "szemétbányászok". National Police

Az Insivumeh jelentése szerint a Tűz vulkánt jelenleg naponta 5-7 gyenge vagy közepes robbanás rázza meg, melyek mintegy 1000 méter magasra lövellik a hamut a kürtőből. A Santiaguitón hasonló aktivitás tapasztalható. A Pacayából szintén hamuForró hamut szór a Sinabung vulkán Szumátra lakóira. száll az ég felé, és a hegyLenyűgöző templomegyüttes a felhők fölé magasodó Fanjing hegy tetején - videó. egyik lejtőjén lassú lávafolyam indult el. A Fuego két héttel ezelőtti kitörésBármikor kitörhet egy kihunytnak hitt kamcsatkai vulkán. ében 110 ember halt meg, és 197-en eltűntek.

Hatalmas pusztítást vitt véghez a guatemalai vulkánkitörés 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!