Két különálló égitest ütközéséből alakult ki a Csuri üstökös

Az Európai Űrügynökség szakemberei bizonyították, hogy a NaprendszerLehetséges élet az újonnan felfedezett három szuperföldön. korai időszakában két különálló égitest kis sebességű ütközéséből alakult ki a 67P/Csurjumov-GeraszimenkoElőször lehettek tudósok szemtanúi egy porszökőkút keletkezésének egy üstökösön.  avagy a “CsuriBecsapódó landolást hajt végre a Rosetta, mely várhatóan nem éli túl a manővert.  üstökös. A RosettaBecsapódó landolást hajt végre a Rosetta, mely várhatóan nem éli túl a manővert. űrszonda OSIRIS rendszerének nagy láRejtélyes tó keletkezett a tunéziai sivatagban. szögű kamerájával készített felvételek elemzése és az üstökös felszínének háromdimenziós modellezése alapján a kutatók megállapították, hogy az üstökös nagyobb nyúlványának rétegei – amelyek egy része akár 650 méter vastag lehet – függetlenek a kisebb nyúlvány rétegeitől, azaz az üstökös két különálló magból áll.

Csuri üstökös

Amióta a 67P/Csurjumov-Geraszimenkóról múlt év júliusában a Rosetta űrszondaSikeresen landolt a Rosetta űrszonda leszállóegysége az üstökösön. felfedte, hogy egymásba kapcsolódott két objektum, a szakemberek próbálták megmagyarázni a kettős nyúlványú égitest eredetét. Két elméletet vázoltak fel: vagy két üstökösből olvadt egybe, vagy pedig egyetlen égitesten fellépett helyi erózió formálta a gumikacsára hasonlító üstökös “nyakát”. A tudósok egyértelmű választ találtak a rejtélyre. A 2014. augusztus 6. és 2015. március 1. között a Rosetta űrszonda által készített nagyfelbontású felvételek segítségével tanulmányozták az üstökösmagot borító anyagrétegződéseket, amiből kiderült, hogy két különállóan keletkezett üstökös kis sebességű ütközése nyomán alakult ki az üstökös formája.

Csuri üstökös

A felvételekből nyilvánvaló, hogy mindkét nyúlványnak van egy megkülönböztethető anyagrétegekbe rendeződött külső burkolata, amelyekről úgy véljük, hogy a felszín alatt több száz méterre nyúlnak. A rétegződést a hagymáéhoz hasonlóan lehet elképzelni, csak esetünkben két méretében különböző hagymáról van szó, amelyek különállóan nőttek, mielőtt egyesültek” – hangoztatta Matteo Massironi, az OSIRIS-csoport tagja, a Padovai Egyetem kutatója, a Nature című tudományos folyóiratban megjelenő tanulmány vezető szerzője. Matteo Massironi és kollégái következtetéseikhez először a Rosetta által készített felvételeket elemezték, hogy azonosítsák az üstökös felszínén látható több mint 100 teraszt, valamint sziklák és mélyedések rétegződésének anyagát. Majd az üstökös felszín háromdimenziós modelljét használtak, hogy meghatározzák ezen jellegzetességek dőlésének irányát és láthatóvá tegyék, miként nyúlnak be az üstökös felszíne alá. Nyilvánvalóvá vált, hogy ezek a felszíni jellegzetességek következetesen orientáA göndör szőrű lovak. dnak az üstökös nyúlványain és néhány helyen 650 méter mélyre nyúlnak.

“Ez jelentette az első kulcsot ahhoz, hogy a két nyúlvány önálló, amit megerősített az a megfigyelés, hogy a rétegek ellentétes irányba hajlanak közel az üstökös nyakához – magyarázta Matteo. A lokális gravitációs mező vizsgálata is alátámasztotta az elméletet a kettős üstökösről.

Csuri üstökös

Csuri üstökös

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!