Jóval korábban megjelenhetett az élet a Földön, mint gondoltuk

A földi életre utaló eddigi legrégebbi szerves fosszíliákat találhatták meg 3,7 milliárd éves kövekben. GrönlandA grönlandi jég jól bírja a klímaváltozást. egyik legújabban megolvadt területén, a délnyugati részen lévő Isua régió szikláiban 1-4 centiméteres apró kitüremkedéseket fedeztek fel. A szakértők szerint megkövesedett mikrobacsoportokról van szó, hasonlókról azokhoz, amelyek ma szerte megtalálhatók a tengerekben.

Ha bebizonyosodik, hogy a sztromatolit nevű baktériumAz emberi orrban fedezték fel az új antibiotikum, amely legyőzheti legismertebb szuperbaktériumot. megkövesedett csoportjáról van szó, akkor ezek lehetnek a legkorábbi életre utaló jelek a FöldAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. ön, 220 millió évvel megelőzve az eddigi legrégebbinek vélt, Ausztráliában talált leleteket. A felfedezésKülönleges múmiát rejt egy 150 éve üresnek hitt egyiptomi koporsó. alapján feltételezhető, hogy az élet jóval hamarabb és könnyebben jött létre, mint azt eddig hitték, mintegy félmilliárd évvel a Föld kialakulása után. Ez pedig reményt adhat az élet kifejlődésére máshol is, például a Marson – mondta Martin Van Krankendonk, a Új-Dél-Wales-i Egyetem kutatója, az Ausztrál Asztrobiológiai Központ igazgatója.

fossziliaForrás: Yuri Amelin

“A leletEgy gyilokmadár 3,5 millió éves csontváza került elő Argentínában. arra utal, hogy a Föld már nem egyfajta pokol volt 3,7 milliárd évvel ezelőtt. Olyan hely volt, ahol kivirágozhatott az élet” – mondta Allen Nutman, az ausztráliai Wollongongi Egyetem munkatársa, a Nature című tudományos lapban megjelent tanulmány társszerzője. A szakértők korábban úgy vélték, több időnek kellett ahhoz eltelnie, hogy élet alakuljon ki a hűlni kezdő olvadt Földön. Az újonnan felfedezett lelet azonban jóval összetettebb, mint hogy azt feltételezzék, a kezdetleges élet kialakulást közvetlenül követő időszakból származik.

A sztromatolitokra kőzetkitüremkedésekben bukkantak, amelyek egy kivételesen meleg tavasz után az elolvadt jégA grönlandi jég jól bírja a klímaváltozást. és hó alól a felszínre kerültek. A kutatók vulkáni hamu- és urániumos cirkonrétegek, valamint ólom elemzésével becsülték meg a leletek korát és határozták meg 3,7 milliárd évben. Amikor a sztromatolitok ragacsos tömegekben elkezdtek növekedni egy elfeledett tengerfenéken, a maihoz képest harminc százalékkal halványabb Nap11 ezer éve nem volt ilyen meleg. körül keringő Föld valószínűleg hasonlatos volt a Marshoz.

“Teljesen más világ lehetett fekete kontinensekkel, egy zöld óceánnal és narancssárga éggel. A táj valószínűleg fekete volt, mert az olvadó láván nem éltek növények, miközben a nagy mennyiségű vas zöldre színezte az óceánt. Mivel az atmoszférában nagyon kevés volt az oxigénBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. , és az okozza az ég kékségét, domináns színe akkoriban valószínűleg a narancssárga volt” – fejtette ki a szakértő.

Abigail Allwood, a NASACsaknem száz újabb exobolygót fedeztek fel. asztrobiológusa, aki korábban megtalálta az eddigi legrégebbi fosszíliát, egy 3,48 milliárd éves kövületet Ausztráliában, azt mondta, megfelelő az új lelet datálása. A kutató ugyanakkor kifejtette, nincs teljesen meggyőzve arról, hogy a leletek valaha élőlények voltak. Úgy véli, nincs elég bizonyíték annak eldöntésére, hogy tényleg életről vagy geológiai furcsaságról van-e szó. “Jó lenne, ha több bizonyítékunk lenne, de ez túl nagy kérés ezektől a kövektől” – mondta Allwood.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!