Ijesztő jóslattal állt elő Stephen Hawking

A mesterséges intelligenciaAz emberi agy és a számítógép közvetlen összekapcsolásán dolgozik Elon Musk. az emberiség végét jelentheti – figyelmeztetett Stephen HawkingElhunyt Stephen Hawking, a világhírű brit elméleti fizikus. brit asztrofizikusGyorsabban nőnek a fekete lyukak. . A kerekesszékhez kötött és hangszintetizátorral kommunikáló tudós szerint a gépek képesek lesznek újratervezni magukat és behozhatatlan előnyre tehetnek szert az emberrel szemben.

stephen-hawking-pbs

Hawkingnak a gépek és programok segítenek abban, hogy tovább tudjon dolgozni, ő azonban a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogyha nem vigyáz az emberiség, akkor olyasmi történhet, mint a Mátrix és Terminátor fantasztikus filmekben: a gépek már a közeljövőben veszélyessé válhatnak, mert képesek lesznek egyre gyorsabban újratervezni magukat. Sőt, olyan fegyvereket hozhatnak létre, amelyeket az emberekSzívmelengető videó - így reagáltak az emberek, amikor szépnek nevezték őket. már nem is értenek.

ai

A kép illusztráció!

“Moore törvénye szerint a számítógépekAz emberi agy és a számítógép közvetlen összekapcsolásán dolgozik Elon Musk. minden másfél évben megduplázzák a sebességüket és memóriájukat. A veszély az, hogy a számíRejtélyes tó keletkezett a tunéziai sivatagban. gépek intelligenciát fejlesztenek ki és átveszik az uralmat. Az embert fékezi a lassú biológiai evolúció és nem tud majd versenyezni a mesterséges intelligenciával” – fejtette ki Hawking, aki szerint az emberiségnek új bolygóNASA: a Marsra lépést nem kerülheti el az ember. kat kell gyarmatosítania, mert a technológiaHírolvasó robotot mutattak be Japánban. fejlődése miatt a következő 1000-10 000 évben szinte bizonyosan katasztrófa vár a Földre.  – írja az InfoRádió

Az elmúlt években jelentősen felgyorsult a mesterséges intelligencia (MI) kutatásGyorsabban olvad a jég az Északi-sarkon. ának fejlődése. Valamennyi civilizációs eredményünk az emberi elme terméke, és egyelőre csak találgatni tudunk, mi történik, ha egy „gépagy” egyéni döntéseket hoz saját belátása szerint.

TOPIO_3

TOPIO 3 – Pingpongozó humanoid robotHumanoid robot debütál karmesterként egy olasz zenekar élén.  a 2009-es tokiói “Nemzetközi RobotHumanoid robot debütál karmesterként egy olasz zenekar élén. Kiállítás”-on.

„Ha a távolabbi jövőbe tekintünk, elmondhatjuk, hogy nincsenek fundamentális korlátok: egyetlen olyan fizikai törvényt sem ismerünk, amely kizárná, hogy a részecskék olyan módon rendeződjenek, ami lehetővé teszi, hogy még annál is bonyolultabb számításokat tudjanak elvégezni, mint az emberi agyAz emberi agy és a számítógép közvetlen összekapcsolásán dolgozik Elon Musk. – jegyezte meg Hawking. A tudós szerint eljöhet az a nap, amikor a technológia képes lesz átverni a pénzpiacokat, okosabb dolgokat kitalálni, mint a kutatók, saját elképzelései szerint manipulálni a vezető politikusokat, vagy olyan fegyvereket kifejleszteni, amelyek működését felfogni sem tudjuk. „Az, hogy az MI megépítése milyen hatással lesz az életünkre, rövid távon minden bizonnyal azon múlik majd, hogy ki irányítja – hosszú távon viszont azon, irányítható-e egyáltalán” – érvelt. A fizikus hangsúlyozta, sajnos a szakértők nem veszik elég komolyan az MI-technológiában rejlő potenciális veszélyeket.

Az Oxfordi Egyetem egy közelmúltbeli tanulmánya szerint a kormányoknak oda kell figyelni, mert a jövőben autonóm döntéseket hozó fegyverek emberi beavatkozás nélkül dönthetik el, hogy milyen célpontokat semmisítsenek meg.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!