Hatalmas szupervulkánok voltak a Marson

A gigantikus ősi vulkánokA Föld legnagyobb vulkanikus térségét fedezték fel az Antarktisz jégtakarója alatt. a feltételezések szerint erősen formálták a vörös bolygó felszínét: egyikük például több mint 4600 négyzetkilométeres nyomot hagyott hátra. A felfedezésŐsi erdő a víz alatt - 50 ezer éves mocsári ciprusokra bukkantak. alapjaiban változtatja meg a marsi vulkanizmusról és az éghajlat alakulásáról szóló képet – írta összegzésében Joseph Michalski, a londoni Természettudományi MúzeumMegsemmisült a delhi Természettudományi Múzeum teljes gyűjteménye egy tűzvészben. , valamint Jacob Bleacher, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASABizonyítékot találtak rá, hogy gejzírek törnek elő a Jupiter egyik holdján. tudósa.

mars

Az akkor még fiatal MarsMetángáz után kutat a vörös bolygó légkörében az ExoMars szondája. ot évmilliárdokkal ezelőtt hevesMedvebocsot láttak Heves megyében. vulkánA Föld legnagyobb vulkanikus térségét fedezték fel az Antarktisz jégtakarója alatt. i robbanások rázták meg, amelyek gigantikus mennyiségben szórtak szét Kőzetmintákat hoznak vissza a Marsról. zetet és gázt a bolygóSzázmilliárd Föld-szerű bolygó létezhet. n. Ez szolgálhat magyarázattal a rejtélyes felföldi formációkra a marsi egyenlítőhöz közeli Arabia Terra régióban, ahol az ősi szupervulkánok maradványait találták. A tűzhányók lehettek a forrásai az eddig ismeretlen eredetű, finomszemcsés üledékrétegeknek is a Mars alacsonyabb szélességi fokainál. A vulkáni gázok a bolygó éghajlatát is megváltoztatták.

Szupervulkánnak a földÍgy nézhetett ki a kék Mars. alatti tűzhányókat nevezik, a FöldHatalmas ökoszisztéma rejtőzik a Föld mélyén. ön ilyen például a YellowstoneLetért az ösvényről és beleesett egy forró vizű tóba egy férfi a Yellowstone Nemzeti Parkban. Park alatt húzódó vulkán az Egyesült Államok nyugati vidékén. Ezek a képződmények nem rendelkeznek a megszokott heggyel a kráterük körül, így nem is észlelhetők egykönnyen. A szupervulkánok átlagosan több mint ezer köbkilométer anyagot lövellnek ki egyetlen kitörés során.

Michalski és Bleacher az Arabia Terra régióban lévő különböző természeti struktúrákat vizsgálták, azokat, amelyek nem illeszkedtek a becsapódási kráterekTöbb száz hatalmas krátert fedeztek fel a Barents-tenger mélyén. sorába. Ezek a rendhagyó kráterek szerintük masszív vulkáni robbanásokkal és az azok okozta terepváltozással magyarázhatók. A legjobb példaként erre az 55-ször 85 kilométeres Eden patera komplexumot említették, amely az elemzések szerint egy kialudt vulkánt formáz.

mars

Michalski hangsúlyozta, hogy mindeddig nem voltak bizonyítékok hasonlóan heves vulkanizmusra a Mars fiatalkorából.

A szakemberek szerint ezek után más struktúrákat is pontosabban meg kell vizsgálni a bolygón, olyanokat, amelyek létrejöttét eddig becsapódással magyaráztak. “Ha a jövőbeni vizsgálatok azt mutatják, hogy a szupervulkánok elterjedtek voltak a fiatal Marson, az teljesen megváltoztatná elképzeléseinket arról, hogy miként alakult ki a bolygó légköre a vulkáni gázokból, miként jöttek létre az üledékek a vulkáni hamuból és mennyire lehetett alkalmas az életre a Mars felszíne.”

Forrás:MTI

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!