Harminc éve nem látott méretűre zsugorodott az ózonlyuk az Antarktisz felett

A Földet a NapÍgy néz ki a Nemzetközi Űrállomás Csákányházáról. UV-sugárzásáRejtélyes tó keletkezett a tunéziai sivatagban. l védő ózonrétegen az AntarktiszÚjabb hatalmas jégtömb vált le az Antarktiszról. felett keletkezett lyukHatalmasra nőtt az oroszországi Szolikamszkben kialakult víznyelő. 1988 óta nem látott méretűre zsugorodott – közölte az amerikai űrkutatási hivatal. A FöldA Föld mágneses pajzsának kilyukadását rögzítette egy indiai űrteleszkóp. légkörMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. ét védő ózonrétegen keletkezett rés idei legnagyobb kiterjedését szeptemberben érte el, amikor 19,6 millió négyzetkilométer volt, majd a Sokatmondó fotók mesélnek az Amerikát és Kanadát sújtó sarkvidéki hidegről. nap közepétől kisebb lett.

NASA Earth Observatory,Jesse Allen, Robert Simmon/USGS Earth Explorer/Michael Studinger/Adam Voiland

2017-ben az ózonlyuk maximum kiterjedése majdnem kétszer akkora volt, mint az Egyesült Államok99 éve nem látott napfogyatkozásra készül az Egyesült Államok. területe, mégis nagyjából kétmillió négyzetkilométerrel kisebb a tavaly, és 5,3 millió négyzetkilométerrel kisebb a 2015-ben mértnél. Paul Newman NASALélegzetelállító videót tett közzé a NASA a gyönyörű sarki fényről. -nál dolgozó tudós szerint az atmoszféra alsó rétegeiben tapasztalt viharos időjárás felmelegítette a levegőt, és ezzel elejét vette a bróm- és klórvegyületek ózont pusztító hatásának.

Mínusz 78 Celsius-fokon kialakulnak úgynevezett sztratoszférikus felhők, amelyek az emberi tevékenység következtében a környezetbe került fluorklór-szénhidrogének (FCKW-k) révén lebontják az ózont. Az FCKW-k önmagukban kisebb mértékben okoznak ózoncsökkenést, a nagy hidegSokatmondó fotók mesélnek az Amerikát és Kanadát sújtó sarkvidéki hidegről. hatására viszont agresszívvé válnak.

Forrás: Wikimedia Commons/flickr/Alan Light

A szakember rámutatott arra, hogy az idén a csökkenés javarészt természetes okokra vezethető vissza, ugyanakkor nem elhanyagolható az 1987-ben aláírt sztratoszférikus ózonréteg védelmét szolgáló Montreali Jegyzőkönyv óta tapasztalható, kisebb léptékű, de folyamatos javulást mutató trendnek a szerepe sem. Az ózonlyuk legnagyobb eddigi kiterjedését 2000-ben jegyezték fel, az UV-sugaraktól védő pajzson akkor közel 30 millió négyzetkilométeres rés tátongott.

Forrás: NASA Earth Observatory

Az ózonréteg feladata az élővilág szempontjából a Napból érkező káros ultraibolya sugárzás elnyelése. Az ózon magas napvédő faktorszáma nélkül nem létezne a szárazföldi élet, az ultraibolya sugárzás darabokra törné az élő szervezetek DNS-ét, és felbontaná a sejtjeikben lévő kémiai kötéseket.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!