Harminc éve nem látott méretűre zsugorodott az ózonlyuk az Antarktisz felett

A Földet a NapTöbb mint kétezer éve történt, hatalmas napkitörés nyomaira bukkantak Grönlandon. UV-sugárzásáRejtélyes tó keletkezett a tunéziai sivatagban. l védő ózonrétegen az AntarktiszMár öt kilométerre távolodott az Antarktisztól a júliusban levált hatalmas jéghegy. felett keletkezett lyukHatalmasra nőtt az oroszországi Szolikamszkben kialakult víznyelő. 1988 óta nem látott méretűre zsugorodott – közölte az amerikai űrkutatási hivatal. A FöldA Föld magnetoszférájáról gyűjt új információkat a NASA. légkörA második világháborúban ledobott bombák átmenetileg felmelegítették a légkört. ét védő ózonrétegen keletkezett rés idei legnagyobb kiterjedését szeptemberben érte el, amikor 19,6 millió négyzetkilométer volt, majd a hónap közepétől kisebb lett.

NASA Earth Observatory,Jesse Allen, Robert Simmon/USGS Earth Explorer/Michael Studinger/Adam Voiland

2017-ben az ózonlyuk maximum kiterjedése majdnem kétszer akkora volt, mint az Egyesült ÁllamokKisebb földrengést okozott a Michigan egét bevilágító meteor. területe, mégis nagyjából kétmillió négyzetkilométerrel kisebb a tavaly, és 5,3 millió négyzetkilométerrel kisebb a 2015-ben mértnél. Paul Newman NASAMég különösebb a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égitestje, mint vélték. -nál dolgozó tudós szerint az atmoszféra alsó rétegeiben tapasztalt viharos időjárás felmelegítette a levegőt, és ezzel elejét vette a bróm- és klórvegyületek ózont pusztító hatásának.

Mínusz 78 Celsius-fokon kialakulnak úgynevezett sztratoszférikus felhőKiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt. k, amelyek az emberi tevékenység következtében a környezetbe került fluorklór-szénhidrogének (FCKW-k) révén lebontják az ózont. Az FCKW-k önmagukban kisebb mértékben okoznak ózoncsökkenést, a nagy hideg hatására viszont agresszívvé válnak.

Forrás: Wikimedia Commons/flickr/Alan Light

A szakember rámutatott arra, hogy az idén a csökkenés javarészt természetes okokra vezethető vissza, ugyanakkor nem elhanyagolható az 1987-ben aláírt sztratoszférikus ózonréteg védelmét szolgáló Montreali Jegyzőkönyv óta tapasztalható, kisebb léptékű, de folyamatos javulást mutató trendnek a szerepe sem. Az ózonlyuk legnagyobb eddigi kiterjedését 2000-ben jegyezték fel, az UV-sugaraktól védő pajzson akkor közel 30 millió négyzetkilométeres rés tátongott.

Forrás: NASA Earth Observatory

Az ózonréteg feladata az élővilág szempontjából a Napból érkező káros ultraibolya sugárzás elnyelése. Az ózon magas napvédő faktorszáma nélkül nem létezne a szárazföldi élet, az ultraibolya sugárzás darabokra törné az élő szervezetek DNS-ét, és felbontaná a sejtjeikben lévő kémiai kötéseket.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!