Hamarosan eléri a nyílt óceánt a világ legnagyobb jéghegye

Hamarosan eléri a nyílt óceánt a világ legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. jéghegye, amely még 2017-ben szakadt le az antarktiszi Larsen-C selfjégről – számolt be róla a BBC hírportálja.

Forrás: NASAFelemészti saját gyűrűit a Szaturnusz. /John Sonntag

Az A68Újra mozog az Antarktiszról levált hatalmas jéghegy. nevű jégTízszer gyorsabban olvad az antarktiszi jég. óriás csaknem hatezer négyzetkilométeres volt, amikor levált a selfjégről, és az elmúlt két és fél évben szinte alig veszített tömegéből. A walesi Swansea-i Egyetem munkatársa, Adrian Luckman szerint azonban a Déli-óceán vize valószínűleg “meg fogja törni” a jéghegyet.

“Nagyon meglepne, ha még sokáig kibírná egyben azután, hogy elhagyja a tengeri jégSoha nem olvadt még ilyen gyorsan az északi-sarki permafroszt. peremét” – mondta a szakember, aki szerint már az is csoda, hogy a hullámok még nem darabolták “jégkockákká” az A68-at.

Forrás: S.Bevan/Swansea University 
Forrás: Copernicus/Sentinel-3/ESA/A.Luckman

A 2017 júliusában bekövetkezett leválása után a jégkolosszus több mint egy évig vesztegelt a Larsen-C selfjégnél. Az erős szelek és áramlatok azonban végül északi irányba kezdték sodorni az Antarktiszi-félszigetHatalmas húsevő tengeri hüllő maradványira bukkantak az Antarktiszon. keleti partvonala mentén, az idei antarktiszi nyáron pedig a jéghegyRendszeressé válhat a jéghegyek leválása a chilei gleccsereken. mozgása drasztikusan felgyorsult.

Forrás: British Antarctic SurveyJégrepedés miatt be kell zárni az antarktiszi brit kutatóállomást.

Az A68 megfigyelése közben a kutatók két újabb jéghegy születésére is készülnek. Egy valamivel több mint 300 négyzetkilométeres jégtömbRendszeressé válhat a jéghegyek leválása a chilei gleccsereken. készül leválni a nyugat-antarktiszi Pine Island-gleccserről, a másik jégborjadzás pedig a kelet-antarktiszi Brunt selfjégnél várható, ahol egy nagyjából 1500 négyzetkilométeres jégóriás van születőben.

Cikkajánló: Megdöbbentően szabályos jéghegyet fedeztek fel az Antarktiszon


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!