Megdöbbentően szabályos jéghegyet fedeztek fel az Antarktiszon

Különös formájú jéghegy sodródik a Weddell-tengeren: a NASA szakértői az Operation IceBridge program keretében fedeztek fel egy igencsak látványos, négyszögletes jégtáblát, mely nemrég vált le a selfjégről. A csapat egy szokásos kutatórepülést folytatott a térségben, amely során az Antarktisz gleccsereit és jégtakaróját monitorozzák, amikor Jeremy Harbeck, a program szakértője megpillantotta a megdöbbentően szabályos jéghegyet.

Fotó: NASA/Jeremy Harbeck

A kutatók szerint a jégtábla, mely az óriási Larsen-C selfjégről szakadt le, természetes módon alakult ki, s habár most még egyenes élei vannak, hegyes sarkokkal, a hullámok idővel lekoptatják a széleit. Kelly Brunt, a Marylandi Egyetem és a NASA kutatója a Live Science-nek nyilatkozva elmondta, hogy a Antarktiszi-félszigetnél megörökített jégtömb egy úgynevezett táblás jéghegy, mely elsőre furcsának tűnhet, de valójában nem is annyira ritka.

Fotó: NASA/Jeremy Harbeck

A szakértő szerint táblás jéghegyek szélesek, laposak és hosszúak, kialakulását pedig ahhoz hasonlította, mint amikor egy köröm túl hosszúra nő, és a vége letörik. A jelenség hatására gyakran szabályos formák alakulnak ki. „A mostani letört darab azért szokatlan, mert teljesen szabályosnak tűnik” – nyilatkozta a szakértő. A képek alapján nehéz megmondani, hogy a jéghegy pontosan mekkora volt, de a becslések alapján nagyjából 1,6 kilométer széles lehetett.

Fotó: NASA/Jeremy Harbeck

Jan Lieser, az Antarktiszi Éghajlat és Ökoszisztémák Kooperatív Kutatóközpont munkatársa szerint nem ritka, hogy a jégtáblákon egyenes vonalak és éles szögek alakuljanak ki. A kutató hozzátette, hogy ő már több hasonló jéghegyet is látott a térségben, s az efféle szabályos formák a hókristályok szerkezete, illetve a kristályok nyomásra adott reakciója miatt jönnek létre. “Természetes jelenség. Gyönyörű, de nem rendkívüli, én magam már sok jéghegyet láttam az Antarktisz körül, amiknek nagyon hosszú, egyenes élük volt” – mondta.

Fotó: NASA/Jeremy Harbeck

A jéghegyet dokumentáló Jeremy Harbeck örül, hogy meg tudta örökíteni a látványos jelenséget, ugyanakkor elmondta, hogy őt inkább minden idők egyik legnagyobb jéghegye érdekli, mely tavaly szakadt le a Larsen-C selfjégről, s hosszú hónapok veszteglés után ismét mozgásba lendült.

Commentary on giant tabular icebergs

Operation IceBridge, NASA’s longest-running aerial survey of polar ice, flew over the northern Antarctic Peninsula on Oct. 16, 2018. During the survey, designed to assess changes in the ice height of several glaciers draining into the Larsen A, B and C embayments, IceBridge senior support scientist Jeremy Harbeck spotted a very sharp-angled, tabular iceberg floating among sea ice just off of the Larsen C ice shelf. A photo of the iceberg was widely shared after it was posted on social media. Here Mission Scientist John Sonntag provides commentary on the flight over footage from the forward camera of NASA’s DC-8 aircraft.

Közzétette: NASA ICE – 2018. október 24., szerda

 

Cikkajánló: Mozgásba lendült az Antarktiszról tavaly leszakadt gigantikus jéghegy


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!