Fantasztikus felvételeket készített a Szaturnusz gyűrűiben alámerülő Cassini űrszonda

Megérkeztek az első felvételek a földi irányíHidegháborús kémműholdak segítségével tárták fel a Himalája drámai környezeti változásait. khoz a SzaturnuszA Jupiteren gyémántból van az esőcsepp. gyűrHatalmas károkat okozhat az űrszemét. űiben újra és újra alámerülő CassiniViszonylag fiatalok lehetnek a Szaturnusz gyűrűi a Cassini adatai alapján. űrszondától – írta a BBC. Az új képeken a Szaturnusz északi féltekéjén lévő hatszögletű légköri képződményAranyszínűvé változott a Szaturnusz titokzatos légköri képződménye. is látható. A hexagonAranyszínűvé változott a Szaturnusz titokzatos légköri képződménye. lényegében egy körforgást végző felhő, melynek alakja a Szaturnusz szeleinek eltérő sebességéből fakad.

szaturnusz-2Forrás: NASAJó eséllyel soha nem volt élet a Marson. /JPL-CaltechAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. /Space Science Institute

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) űrszondája a hónapAz év eddigi legnagyobb napkitörése. elején érkezett meg a Szaturnusz külső gyűrűihez, hogy alábukva közéjük, hónapokon át tanulmányozza őket, mielőtt végleg befejezi küldetését. A Cassini minden hetedik napon “alábukik” az ismeretlen térségben, és húsz ilyen ugrást fog végrehajtani, hogy megfigyelje a Szaturnusz egyes miniholdjait, és mintát vegyen a gyűrűkKiderült, miért marad egyben a Szaturnusz nagy gyűrűje. részecskéiből, valamint gázaiból. A NASA szerint az űrszonda eddig soha nem látott közelségű felvételeket fog készíteni a bolygó külső gyűrűiről és az ott keringő apró holdakról. Mivel több mint kétmilliárd kilométer megtétele után az űrszondának fogytán az üzemanyaga, ezért a földi irányítók a Szaturnusz légkörA Csuri üstökös segített megfejteni a földi légkör egy titkát. ébe irányítják, ahol megsemmisül a hatalmas légköri nyomás hatására 2017. szeptember 15-én.

szaturnuszForrás: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

A Cassini-Huygens a NASA, az Európai ŰrügynökségÚj űrhajót fejleszt a NASA. (ESAAz univerzum eddig ismert legfényesebb és legtávolabbi pulzárjára bukkantak. ) és több európai ország részvételével szervezett űrprogram szondája. 1997-ben indult a floridai Cape Canaveralből. A nagyméretű űrszonda a Vénusz, majd a FöldHavonta fürdik a Hold a Földről érkező oxigénionok záporában. és a JupiterElső felvételét küldte el a Jupiterről a Juno űrszonda a pályára állása óta. gravitációs lendítését kihasználva jutott el a Szaturnusz közelébe 2004 júniusában.

szaturnusz-3Forrás: NASA

A Cassini eddig viszonylag nagy távolságból, a gyűrűrendszeren kívülről végezte megfigyeléseit a NaprendszerJó eséllyel soha nem volt élet a Marson. második legnagyobb bolygóJó eséllyel soha nem volt élet a Marson. járól. Az űrszonda küldetésének utolsó szakaszát némileg beárnyékolja az a viszonylag csekély valószínűségű, ugyanakkor aggasztó lehetőség, hogy a Cassini esetleg belecsapódik a Szaturnusz egyik holdjába. Mivel ezen égitestek egy része alkalmas célpontja a földön kívüli életformák kutatásNapi egy doboz cigaretta elszívása évente 150 veszélyes mutációt okozhat. ának, kellemetlen lenne, ha a Cassinin lévő földi mikrobák beszennyeznék az addig érintetlen területeket.

szaturnusz-4Forrás: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!