Fák, amik túlélték a hirosimai atombombát

Miután 1945. augusztus 6.-án ledobták az atombombát Hirosimára a táj megsemmisült, a talaj elszenesedett, a sugárzás kimagasló volt. Dr. Harold Jacobsen tudós, a bomba megalkotóinak egyike azt nyilatkozta a The Washington Postnak, hogy a terület teljesen meddővé vált, semmi sem fogKihúzták a világ leghosszabb emberi fogát. ott teremni 75 évig. De a természetnek más tervei voltak. A következő tavasszal mindenki meglepetésére és örömére új hajtások kezdtek előbújni a városÖtletes utcai alkotások, melyekben a természet jut főszerephez. romjai közül. Ezek a facsemeték reményt és erőt adtak a bomba túlélőinek az újjáépítéshez.

Manapság, több, mint 7 évtizeddel a bombázásA második világháborúban ledobott bombák átmenetileg felmelegítették a légkört. után Hirosima70 éve dobták le az atombombát Hirosimára. egy környezettudatos és vibráló modern nagyváros. A háború után a városba telepített fákKülönleges fák, melyek igazi túlélőnek bizonyultak. nagy része a tengeren túlról, vagy JapánKét év után működőképesen vetődött partra egy japán lány fényképezőgépe Tajvanon. más részeiről érkezett adományként. Azonban a mai napig életben levő fák százai már a bombázás idején is jelen voltak a területen. Bár megtörten és elszenesedve, de túlélték, és nemsokára meg is gyógyultak.

Fotó: Norm Galloway

A háború után 55 helyszínen őriztek meg ilyen fákat a robbanásMa 68 éve dobták le az első atombombát. 2 kilométeres epicentrumán belül. Ezeket hivatalosan is az atombomba70 éve dobták le az atombombát Hirosimára. támadást túlélő fákként regisztrálták. Minden ilyen fát „Hibaku Jumoku”-nak, azaz túlélő fának neveznek, és névtáblával látták el őket. Hirosima város önkormányzata szerint 32 fafajta 170 egyede tartozik a túlélő fákKülönleges fák, melyek igazi túlélőnek bizonyultak. közé.

Az epicentrumhoz legközelebb eső faNegyven különböző gyümölcs terem egyetlen fán. egy szomorúElgondolkodtató, megrázó és megindító fényképek a legtragikusabb pillanatokról. fűz, ami 370 méterre állt a robbanás középpontjáKerékpárral a belgiumi tó vizén keresztül. l. Habár az eredeti fa megsemmisült, a gyökerei életben maradtak, és új rügyek csíráztak ki belőlük. Még egy szomorúfűz áll a Seishonen kulturális központ és a baseball stadion mellett, ez 450 méterre volt az epicentrumtól.

A fák mind középületek, templomok és szentélyek területén állnak, és Hirosima város önkormányzatának védelmét élvezik. Magjaikat Hirosima városa és lakói megosztják Japán és más tengeren túli országok polgáraival, így ezeknek a fáknak a leszármazottai már az egész világon jelen vannak.

Egy szentély két tartóoszlopa közül az egyiket ledöntötte a robbanás. A lökéshullám ugyancsak letépte a szentély körül álló két, több mint 500 éves kámforfa ágait és leveleit. Félő volt, hogy a két fa kiszárad és elpusztul, de később fokozatosan felépültek és mára sűrű lombkorona fedi őket.

Fotó: ken_san/Flickr
Fotó: ken_san/Flickr
Fotó: Jan Hicks/Flickr
Fotó: Chris-and-Barb
Fotó: dwyer_joseph/Flickr
Fotó: Tony Marchesano/Flickr

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!