Emlékhely a Szaharában – az UTA 772-es járatának tragédiája

A francia repülőMaho Beach - a tengerpart ahol repülők szállnak a strandolók feje fellett. társaság, az UTA 772-es járata a Kongói Köztársaság fővárosa, Brazzaville és Párizs között járt menetrendszerűen. 1989-ben az egyik repülőút során követték el azt a merényletet, ami miatt 170 ember életét vesztette. A DC-10-es repülőgépPéldátlan amerikai légtérzár 2001.09.11-én [Videó]. 1989 szeptember 19-én felszállt Brazzaville-ből, ahonnan eljutott Csád fővárosHong Kong - a luxus és a nyomor városa. ába, N’Djamenaba. Innen tovább indult Párizsba, azonban a repülőn 46 perccel a csádi felszállás után, 10700 méter magasan bombaMekkora pusztítást okozna egy lakóhelyére ledobott atombomba? [interaktív térkép]. robbant. A repülőgép darabjaira hullott és a nigeri Bilma közelében a Szaharába zuhant. A támadást hat líbiai merénylő követte el. Az öngyilkos merényletben mind a 155 utas és a gép 15 tagú legénysége is életét vesztette. A merénylet indítéka az lehetett, hogy a franciák Csádot támogatták Líbia Csád elleni háború70 éve dobták le az atombombát Hirosimára. jában.

UTA 772-es járata

UTA 772-es járata

Az áldozatok családjai létrehoztak egy csoportot (“Les Families de l’Attentat du DC-10 d’UTA”) és 2007-ben a helyiekkel együtt utazást szervezetek a becsapódás helyszínére, hogy emlékhelyet építsenek a szörnyű tragédiaLeszakadt egy autópályahíd Olaszországban egy heves vihart követően. helyszínén. Amikor odaértek, még rengeteg roncsdarabot találtak. A repülőgép pilótafülkéjét és összetört székeket is találtak a helyszínen. Egy különlegesVideóra vették, ahogy kristályokká törik egy befagyott tó jege Norvégiában. emlékhelyet hoztak létre: egy 61 méter átmérőjű kört építettek fekete kövekből, melyben egy DC-10-es repülőgép sziluettje rajzolódik ki úgy, hogy annak orra Párizs felé mutat. A kör szélére 170 db összetört tükröt helyeztek el, mindegyik áldozat emlékKözel száz éve érintetlen az I. világháborúban elesett katona szobája. ére egyet. A repülőgép eredeti szárnyát 10 mérföldről hozták az emlékhely helyszínre (ott ért földet a robbanásNigéria, ahol a vezetékből lopják a nyersolajat. után), erre helyezték el az emléktáblát az áldozatok nevével.

UTA 772-es járata

UTA 772-es járata

UTA 772-es járata

UTA 772-es járata

UTA 772-es járata

UTA 772-es járata

UTA 772-es járata

UTA 772-es járata

UTA 772-es járata

UTA 772-es járata

Az emlékhelyet a GoogleFélreállította egy rendőr a Google egyik vezető nélküli autóját. Maps segítségével is meg lehet tekinteni a képre kattintva.

UTA 772-es járata


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!