Elpusztult az utolsó szumátrai orrszarvú Malajziában

Rákban pusztult el a szumátrai orrszarvúEgyetlen áttelepített orrszarvú maradt életben, azt is oroszlánok támadták meg. k fajának utolsó ismert malajziai egyede, egy 25 éves nőstény. Az Iman nevű állat Borneó malajziai részén múlt ki szombaton – közölte Christine Liew, Sabah állat turisztikai, kulturális és környezetvédelmi minisztere.

Fotó: Barney Long

A szumátrai rinocéroszok hajdan Ázsia nagy részét benépesítették, a vadon élő populációk azonban szinte teljesen kihaltak, úgy vélik, ma már alig száz példány él belőlük. A faj a Természetvédelmi VilágszövetségZambia betiltja a nagymacskák vadászatát. (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetettek között szerepel. – Iman természetes halált hal. Teljes figyelmet és a legjobb gondoskodást kapta, mióta 2014 márciusában befogtuk – monda Christine Liew.

A szumátrai rinocéroszokat az orrvadászat és az élőhelyük elvesztése sodorta végveszélybe, ám a fajt ma leginkább a populációk széttöredezettsége fenyegeti. A faj tenyésztését szolgáló erőfeszítések mindeddig kudarcot vallottak Malajziában.

Ma öt orrszarvúfaj él a Földön, kettő Afrikában, három Ázsiában. Az utóbbiak közé tartozik a szumátrai rinocérosz (Dicerorhinus sumatrensis), a legkisebbEh'haeusl - világ legkisebb szállodája. testű faj.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!