Egy teljes szigetet evakuálnak Vanuatun egy kitörni készülő vulkán miatt

Egy teljes szigetTrinidad és Tobago - varázslatos szigetvilág a Karib-térségben. kiürítését rendelte el a vanuatui kormány a kitörni készülő Manaro vulkánSzükségállapotot vezettek be Vanuatu egyik szigetén egy háborgó vulkán miatt. miatt – jelentette be a csendes-óceáni szigetországHamarosan lakhatatlanná válik Kiribati. vezetése. A nagyjából 400 négyzetkilométeres Ambae szigetén körülbelül 11 ezer ember él, többségük eddig a sziget más részein keresett menedéket a háborgó tűzhányó elől. Hilaire Bule kormányszóvivő szerint a kormány úgy döntött, nem teheti kockára a szigeten lévők életét, ezért rendelték el a teljes kitelepítést, amely várhatóan egy hétig tart.

A Manaro vulkánElképesztő természet: a Luzon-sziget szigetének szigete. aktivitása egyre erősebb lett az elmúlt egy hét folyamán. VanuatuElképesztő videó a fortyogó Marum vulkánról. kormánya a hét elején hirdetett szükségállapotot a fenyegető vulkánkitörésAkár évekig is eltarthat a Kilauea vulkán kitörése. miatt. Az új-zélandi légierő felderítő repülőMaho Beach - a tengerpart ahol repülők szállnak a strandolók feje fellett. gépe kedden azt jelentette, hogy hatalmas füstoszlop emelkedik a magasba a vulkán kráterA Pokol kapuja - lángoló kráter Türkmenisztánban. éből, és a kürtő hatalmas sziklákat repít a levegőbe. A szigetlakók egy része már önként elhagyta Ambaét. Ők most arra várnak, hogy kiderüljön, lesz-e kitörés, vagy a tűzhányó ismét elcsendesül. Tisztviselők szerint megjósolhatatlan, hogy mi fog történni.

Ambaén legutóbb 2005-ben volt vulkánkitörés. Akkor több mint 3 ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat, de kötelező kitelepítést nem rendeltek el. Vanuatu az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol a törésvonalak miatt rengeteg az aktív tűzhányó. A 65 lakott szigetből álló országban is mintegy féltucat aktív vulkánElképesztő videó a fortyogó Marum vulkánról. található.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!