Egy messzi galaxishalmazról sikerült felvételt készítenie a Hitomi műholdnak mielőtt megsemmisült

Mielőtt végleg megsemmisültMegsemmisült a Progressz teherszállító űrhajó. volna a szerencsétlen sorsú japánKuro Burger - fekete hamburger került az étlapra Japánban. Hitomi műholdEgy évtizede elveszett műholdját próbálja életre kelteni a NASA. , sikerült felvételt készítenie egy 250 millió fényévnyire lévő galaxishalmazról – adta hírül a BBC. A februárban felbocsátott Hitomi röntgenteleszkópos csillagFelfedezték az eddigi legtávolabbi csillagot. ászati kutatóműholddal márciusban megszakadt a kapcsolat. Mielőtt azonban végleg megsemmisült volna, a kutatóknak sikerült kinyerni belőle adatokat a Perseus galaxishalmaz gázairól, az eredményeket a Nature tudományos folyóirat közölte.

hitomi

Az adatok azt mutatták, hogy a galaxisokGyorsabban nőnek a fekete lyukak. közötti gáz nem örvénylik olyan erővel, mint várták volna. A Hitomi újgenerációs műholdnak három éven át kellett volna az űrből tanulmányoznia a galaxishalmazokat és a fekete lyukakat. Több mint negyedmilliárd dollárba (71 milliárd forint) került, a kutatásban részt vett az amerikai űrkutatási hivatal (NASAFellőtték a NASA új Mars-szondáját. ), valamint japán, brit és más kutatócsoportok is. Az adatokat elemző tudósok azt találták, hogy a Perseus galaxisai közötti forró gázok lassabban (óránként 540 ezer kilométeres sebességgel) száguldanak és a vártnál kevésbé turbulensek.

galaxishalmaz-3Az utolsó kép a Perseus-halmazról: a Hitomi felvételét a Chandra-űrteleszkóp képéhez illesztettek (Forrás: Hitomi Collaboration/JAXATengerbe zuhant a világ legkisebb űrrakétája. , NASA, ESA, SRON, CSA)

A galaxishalmazok gázairól úgy véli a tudományKiderült, hogy mik alkotják a Ceres törpebolygó fénylő foltjait. , hogy különösen forrók és sűrűk, sok bennünk az úgynevezett sötét anyagSötét anyag nélküli távoli galaxist észleltek. és a közepükön fekete lyukÚj ablak nyílt a világegyetemre - újra észlelték az Einstein által megjósolt gravitációs hullámokat. tátong. A különböző gázok közötti interakcióról azt tartották, hogy teljesen kaotikus, tehát a Hitomi adatai, cáfolták a várakozásokat. “A gáz viszonylag stabil, nem örvénylik annyira, mint gondoltuk. A Hitomi mérései azt mondják nekünk, hogy a távoli galaxishalmazokról talán pontosabb méréseket tudunk készíteni, mint a saját TejútrendszerFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. ünkről” – magyarázta Brian McNamara, a kanadai Waterlooi Egyetem asztrofizikusa.

galaxishalmazForrás: NASA/CXC/SAO/E. Bulbul

A Hitomit – melynek japán neve pupillát jelent – azért vesztette szem elől a földi irányítás, mert egy szenzor tévesen érzékelte az űreszköz forgását és amikor a fedélzeti irányí5 különleges mélyedés a Földön. rendszer ezt megpróbálta korrigálni, őrült forgásba hajtotta a Hitomit, amíg vélhetően le nem törtek a napenergia-paneljai. Hasonló műholdat legközelebb 2028-ban készül az űrbe juttatni az Európai Űrügynökség (ESA).

muhold-2Forrás: JAXA

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!