Egy francia kutató szerint egy másik nő portréja rejtőzik a Mona Lisa felső festékrétege alatt

Leonardo da VinciMegtalálták Leonardo da Vinci ma is élő rokonait. világhírű Mona Lisájának felszíne alatt egy másik nőt ábrázoló portrékép nyomait fedezte fel állítása szerint egy francia tudós fényvisszaverődésen alapuló technológia segítségével. Pascal Cotte több mint tíz éve vizsgálja a festményt a különleges technológiával. Elmondása szerint Leonardo képe alatt nem is egy, hanem két korábbi portré rejtőzik. A Cotte által megtalált portrékon állíFelépült a tóba esett fiú, aki negyven percet töltött a víz alatt. lag nyoma sincs annak a mosolynak, ami több mint 500 éve ejti rabul csodáIlyen, amikor a lovak bajszot növesztenek. it. A remekművet őrző párizsi LouvrePárizs - A 10 legnépszerűbb látnivaló. egyelőre nem kommentálta a bejelentést – írja a BBC hírportálja.

Cotte állításai megosztják a Leonardo-szakértőket. A kutató, aki a fénytechnikával foglalkozó, Lumiere Technology nevű párizsi laboratórium egyik társalapítója, 2004-ben kapott engedélyt a kép vizsgálatára. A Cotte által kifejlesztett, fényvisszaverődésre épülő új technikával (Layer Amplification Method, LAM) elemezni és rekonstruálni lehet, hogy mi minden rejlik egy festményMegbotlott a múzeumban és súlyosan megrongált egy 1,5 millió dolláros festményt egy tajvani diák. rétegeiben. A LAM alkalmazásakor a kutató sorozatosan erős fénnyel világítja meg a festményt. Méréseket végez a fény visszaverődéséről, majd ezekből a mérésekből rekonstruálja, “mi történt a festékrétegek között”. A Mona Lisát az elmúlt több mint ötven évben számos elemzésnek vetették már alá, ezek közül több tartalmazott infravörös és több spektrumú vizsgálatokat. Cotte szerint viszont az ő technológiája sokkal mélyebben képes a festménybe hatolni. “Így elemezni tudjuk, pontosan mi történt a festmény rétegei között, úgy hámozhatjuk le a rétegeket egymásról, mint a hagymáról a héját. Teljesen rekonstruálható a kép keletkezésének kronológiája” – mondta Cotte.

A tudósok szerint Leonardo da VinciAlgoritmusok fedték fel a da Vinci festménye alatt rejlő elfeledett alakokat. 1503 és 1517 között készíthette a képet, amikor Firenzében és később Franciaországban dolgozott. Mona Lisa kilétéről hosszú ideje folyik a vita, ám évszázadok óta közkeletű az a nézet, hogy Lisa Gherardinit, egy firenzei selyemkereskedő feleségét ábrázolja a világhírű portré. Cotte állítása szerint felfedezése megváltoztathatja ezt az elméletet. Úgy véli, a festmény alatt felismert kép Leonardo eredeti Lisája. A portré pedig, melyet több mint 500 éve Mona Lisaként ismer a világ, egy másik nőt ábrázol.

“Az eredmények több mítoszt döntenek meg és örökre megváltoztatják a Leonardo mesterművéről alkotott elképzeléseinket. Amikor befejeztem Lisa Gherardini rekonstrukcióját, egy portrét láttam, ami teljesen más, mint a ma ismert Mona Lisa. Ez nem ugyanaz a nő” – fejtette ki a tudós. Sőt, Cotte szerint nem is egy, hanem két kép is rejtőzik a festmény felszíne alatt: egy nagyobb fejű, orrú és kezű, de kisebb ajkú portré homályos körvonalai, illetve egy másik, gyöngyös hajdíszes, madonnaszerű alak.

mona-lisaForrás: Wikipedia

Martin Kempet, az Oxford Egyetem professzorát nem győzték meg Cotte eredményei. Véleménye szerint Cotte felfedezése révén remekül megismerhető az, hogyan gondolkodott Leonardo da Vinci, tehát ezek nem különböző portrék, inkább az alkotási folyamat állomásai. “Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy Mona Lisa az igazi Lisa” – hangsúlyozza Kemp. Andrew Graham-Dixon művészettörténész, aki a festményhez köthető történelmi dokumentumokat tanulmányozta, más véleményen van. “Nincs kétségem afelől, hogy ez az évszázad egyik nagy felfedezése lehet. A Louvre valószínűleg nem szívesen változtatja meg a festmény címét, de valójában erről van szó: búcsútSzent fa az út közepén. kell mondani Mona Lisának, ez a nő valaki más” – fejtette ki Graham-Nixon.

mona-lisa-3Forrás: Wikipedia

MTI, BBC


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!