Egy éven belül megkezdődik a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása

Egy éven belül megkezdődik a HawaiiCsúcskitöréssel fenyeget a hawaii Kilauea vulkán. és KaliforniaHőség tombol az Egyesült Államokban - Kalifornia egyes vidékein 52 fokot mérnek. között elterülő nagy csendes-óceáni szemétszigetAz eddig véltnél jóval nagyobb kiterjedésű a csendes-óceáni szemétsziget. eltakarítása – jelentette be egy holland alapítvány.

Az Ocean Cleanup alapítvány szerint a tisztíSua Ocean Trench - gyönyörű tó a Szamoa-szigeteken. rendszer tesztelése még az év végén megkezdődik az Egyesült ÁllamokHőség tombol az Egyesült Államokban - Kalifornia egyes vidékein 52 fokot mérnek. nyugati partjainál, majd az eredetileg tervezettnél két évvel korábban, már 2018 első felében átszállítják a szemétgyűjtőt a nagy csendes-óceáni szemétszigethez. A tisztítórendszer vízfelszínen lebegő része olyan, mint egy sorompó, míg a vízA Maldív-szigeteken nyitották meg a világ első víz alatti bárját. alá nyúló része egy szűrő, amely felfogja a műanyaghulladékot, de szabad áthaladást biztosít a tengeri élőlényekSeregnyi ismeretlen mélytengeri fajt fedeztek fel a kutatók Tasmania vizeiben. számára.

Forrás: Ocean CleanupMegtisztulhatnak az óceánok - elkezdődött az óceáni szemétgyűjtő tesztelése.

Az áramlatok lassan az U alakú sorompóhoz sodorják a szemetet, amelyet aztán hajóSzokatlanul sok jéghegy sodródott az Atlanti-óceán északi részének hajózási útvonalaira. val összegyűjtenek és kivisznek a szárazföldre újrahasznosítás céljából. A sorompót eredetileg a tengerfenékhez akarták rögzíteni, ám rájöttek, hogy sokkal hatékonyabb, ha a szűrőGrafénszűrőt fejlesztettek ki brit kutatók a tengervíz ivóvízzé alakítására. berendezés a hulladékhoz hasonlóan szabadon lebeg a vízfelszínen, mert így automatikusan eljut a legszennyezettebb területekre. Ezzel a módszerrel öt év alatt a szemétszigetTengervízben lebomló műanyagot hoztak létre kínai tudósok. 50 százalékát lehet felszámolni.

Forrás: Ocean Cleanup

A rendszer ötletgazdája a mindössze 22 éves Boyan SlatMegtisztulhatnak az óceánok - elkezdődött az óceáni szemétgyűjtő tesztelése. , aki azután szentelte életét az óceán kitakarításának, hogy egyszer Görögországban búvárkodva több műanyagzacskóval találkozott, mint hallal. A fiatalember ötlete óriási sikert aratott a filantróp amerikai szupergazdagok körében, amit mi sem bizonyít jobban mint, hogy az alapítványa áprilisban bejelentette, 21,7 millió dollár adományt gyűjtött össze november óta, megteremtve a szükséges anyagi forrást az élestesztek megkezdéséhez.

Forrás: Dave Bretherton.Olive Ridley Project/iucn.org 
Forrás: Ocean Cleanup

Az Ocean Cleanup tisztítórendszere ugyan nem képes begyűjteni az óceánban lebegő apró műanyagrészecskéket, de Slat szerint a nagyobb hulladékok, például halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ászhálók és csomagolórekeszek begyűjtése révén megakadályozza azok lebomlását, és a táplálékláncba való bekerülését.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!