Egy éven belül megkezdődik a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása

Egy éven belül megkezdődik a Hawaii5 híres szörfös hely, ahol a legendás hullámok születnek. és Kalifornia5 híres szörfös hely, ahol a legendás hullámok születnek. között elterülő nagy csendes-óceáni szemétszigetAz eddig véltnél jóval nagyobb kiterjedésű a csendes-óceáni szemétsziget. eltakarítása – jelentette be egy holland alapítvány.

Az Ocean Cleanup alapítvány szerint a tisztí5 különleges mélyedés a Földön. rendszer tesztelése még az év végén megkezdődik az Egyesült Államok99 éve nem látott napfogyatkozásra készül az Egyesült Államok. nyugati partjainál, majd az eredetileg tervezettnél két évvel korábban, már 2018 első felében átszállítják a szemétgyűjtőt a nagy csendes-óceáni szemétszigethez. A tisztítórendszer vízfelszínen lebegő része olyan, mint egy sorompó, míg a vízHullámok, mint gyönyörű fagyott szobrok. alá nyúló része egy szűrHatalmas károkat okozhat az űrszemét. ő, amely felfogja a műanyaghulladékot, de szabad áthaladást biztosít a tengeri élőlények számára.

Forrás: Ocean CleanupMegtisztulhatnak az óceánok - elkezdődött az óceáni szemétgyűjtő tesztelése.

Az áramlatok lassan az U alakú sorompóhoz sodorják a szemetet, amelyet aztán hajóSzokatlanul sok jéghegy sodródott az Atlanti-óceán északi részének hajózási útvonalaira. val összegyűjtenek és kivisznek a szárazföldre újrahasznosítás céljából. A sorompót eredetileg a tengerfenékhez akarták rögzíteni, ám rájöttek, hogy sokkal hatékonyabb, ha a szűrőGrafénszűrőt fejlesztettek ki brit kutatók a tengervíz ivóvízzé alakítására. berendezés a hulladékhoz hasonlóan szabadon lebeg a vízfelszínen, mert így automatikusan eljut a legszennyezettebb területekre. Ezzel a módszerrel öt év alatt a szemétszigetÓriási víztisztítót építenek, ami 7 millió tonna műanyag szemetet gyűjt majd az óceánokból. 50 százalékát lehet felszámolni.

Forrás: Ocean Cleanup

A rendszer ötletgazdája a mindössze 22 éves Boyan SlatMegtisztulhatnak az óceánok - elkezdődött az óceáni szemétgyűjtő tesztelése. , aki azután szentelte életét az óceán kitakarításának, hogy egyszer Görögországban búvárkodva több műanyagzacskóval találkozott, mint hallal. A fiatalember ötlete óriási sikert aratott a filantróp amerikai szupergazdagok körében, amit mi sem bizonyít jobban mint, hogy az alapítványa áprilisban bejelentette, 21,7 millió dollár adományt gyűjtött össze november óta, megteremtve a szükséges anyagi forrást az élestesztek megkezdéséhez.

Forrás: Dave Bretherton.Olive Ridley Project/iucn.org 
Forrás: Ocean Cleanup

Az Ocean Cleanup tisztítórendszere ugyan nem képes begyűjteni az óceánban lebegő apró műanyagrészecskéket, de Slat szerint a nagyobb hulladékok, például halászhálók és csomagolórekeszek begyűjtése révén megakadályozza azok lebomlását, és a táplálékláncba való bekerülését.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!