Egy csaknem teljes dodócsontvázhoz lehet hozzájutni egy angliai árverésen

A több mint három évszázada kihaltKözelebb kerültek a tudósok a mamut feltámasztásához. röpképtelen mauritiusi madár, a dodó egy csaknem teljes csontvázRendkívül jó állapotban megmaradt T. rex fosszíliára bukkantak Amerikában. ához lehet hozzájutni egy novemberi angliai árverésen, száz év után először. A természettudományi különlegességekre szakosodott sussexi aukciósház, a Summers Place Auctions félmillió fontot (180 millió forintot) meghaladó leütési árra számít a november 22-i árverésen.

dodoFotó: Summers Place Auctions

A dodóKiderült, hogyan halt meg az egyik utolsó dodó. csontváz rendkívül ritkaRitka és különleges tengeri élőlények. , utoljára 2014-ben került árverésre egy hiányos példány. A most eladásra kínált, 95 százalékban valódi csontváz nem egyetlen madár maradványa, egy magángyűjtő négy évtized alatt apránként összevásárolt dodócsontokból rakta ki a 2000-es évek elején. Csak a koponya egy darabja és a karmok egy része hiányzott, ezeket agyagból pótolták ki. A kihalásMár csak három északi szélesszájú orrszarvú maradt a világon. szimbólumává vált dodónak csak kevés csontja maradt fenn, teljes csontváz pedig talán csak egyetlen.

Az első európai feljegyzés 1598-ban emlékezett meg a madárról: holland tengerRitka és különleges tengeri élőlények. észek pillantották meg MauritiusMauritius "víz alatti vízesése". szigetOrsos Island - a vízen úszó lakósziget. én. Alig száz év múlva a madárfaj eltűnt. Szakértők szerint a szigetre hullámokban érkező és állatokra vadászó éhes tengerészek áldozatai lettek.

dodo-3Fotó: Wikipedia/Jebulon

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!