Egy bálna gyomrában talált műanyaghulladékokat állítottak ki Norvégiában

Egy bálnaHosszúszárnyú bálna emelt a magasba egy turistákat szállító hajót. gyomrában talált hatalmas mennyiségű műanyaghulladékot tett közszemlére egy kiállításon a Bergeni Egyetemi MúzeumEgy elefántmadár óriási tojása került elő egy amerikai múzeum gyűjteményéből. . A hat méter hosszú állat januárban vetődött partra NorvégiaNyüzsgő tengeri élővilág tárul a vendégek elé Európa első víz alatti éttermében. nyugati partjainál, Sotránál. Mivel a bálna nyilvánvalóan beteg volt és fájdalmakkal küzdött, véget kellet vetni a szenvedéseinek – mondta el akkor Terje Lislevand zoológus.

Forrás: Universitetsmuseet i Bergen
Forrás: Universitetsmuseet i Bergen

A kiállítás a tengerekben felhalmozódó szemétEgy héten át napi 40 tonna szemetet szedtek össze egy indonéz sziget lakói. problémájára igyekszik felhívni a figyelmet. Évente több millió műanyagA Földközi-tengerben a legmagasabb a világon a műanyagrészecskék koncentrációja. hulladék kerül az óceánokba, s a szemétből evő tengeri madarakMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. és vízi állatok életét ez súlyosan veszélyezteti.

Forrás: Universitetsmuseet i Bergen
Forrás: Universitetsmuseet i Bergen

A több mint kéttonnás bálnatetemet eredetileg egy múzeum számára preparálták volna, a boncolásnál azonban a szakértők szörnyű felfedezést tettek: a tengeri emlős gyomrában több mint harminc műanyag zacskót és más műanyag tárgyakat találtak. Bélrendszere ellenben teljesen üres volt, a bálna éhezett: a műanyag valószínűleg egyfajta dugót képezett a gyomrában.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!