Egy 360 fokos videónak köszönhetően körbenézhetünk a Nagy Hadronütköztetőben

A Nagy Hadronütköztető (LHCEddig ismeretlen elemi részecskére bukkanhattak, ami átírhatja világegyetem felépítéséről szóló kutatásokat. : Large Hadron Collider) az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERNMegfejthették a neutrínók titkák. ) 2008-ban átadott részecskegyorsítóA japán részecskegyorsítótól remélik a sötét anyag titkainak megfejtését. ja és ütköztetőgyűrűje. A Nagy HadronütköztetőEddig ismeretlen elemi részecskére bukkanhattak, ami átírhatja világegyetem felépítéséről szóló kutatásokat. t mintegy két évig tartó leállás után 2015-ben indították újra és jelentősen megnövelték a teljesítményét. A Genfben működő intézet munkatársai azt várják, hogy új távlatokat nyit a fizikában.

lhc-3

Frédérick Bordry, a CERN részecskegyorsíRejtélyes tó keletkezett a tunéziai sivatagban. kért felelős vezetője korábban elmondta, hogy a szinte teljesen megújult hadronütköztetőMinden eddiginél hatalmasabb részecskeütköztetőt épít a CERN. ben immár nyalábonként 6,5 teraelektronvolt (TeV), összességében tehát 13 TeV energián ütköztetik a protonokat (1 TeV – ezermilliárd elektronvolt). A 27 kilométeres, földBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. alatti gyűrűben négy ütközési pont van, a protonnyalábok csaknem fénysebességgel száguldanak a részecskegyorsítóban.

lhc-4

Rolf Heuer, a CERN főigazgatój, az LHC második hároméves működési időszakától azt reméli, hogy az eredmények új távlatokat nyitnak a fizikában. “Nem tudjuk például, miért van az anyagból olyan sok, míg az antianyagból olyan kevés”. Emlékeztetett arra is, hogy a világegyetemAz univerzum legkorábbi csillagainak jeleit észlelték. 95 százaléka még mindig ismeretlen: sötét anyagSötét anyag nélküli távoli galaxist észleltek. és sötét energia alkotja. Az elkövetkező években remélhetőleg többet megtudunk a sötét anyagról. A Nagy Hadronütköztetőben azonban nem egyetlen, hanem rengeteg kérdésre keresik a választ, az ütközések eredményét az egyes kísérletek más és más után kutatva elemzik. A főigazgató szerint az elkövetkező években kiderülhet például az is, hogy vannak-e a többi részecskeÚj egzotikus részecskét figyeltek meg a nagy hadronütköztetőben folyó kísérletekben. tömegéért felelős Higgs-bozonhoz hasonló részecskék.

A BBC-nek köszönhetően most egy 360 fokos videóAz első 360 fokos légifelvétel Phenjanról, Észak-Korea fővárosáról. ban vizsgálhatjuk meg a hatalmas méretű, látványos hadronütköztetőt.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!