Döbbenetes mennyiségű műanyagszemetet gyűjtöttek össze a világ egyik legeldugottabb szigetén

Műanyagszemétben fuldoklik az UNESCOVeszélyt jelentenek a világörökségi helyszínekre az óceánjáró hajók. világörökségÚjra megnyílt a világ legrégebbi temploma. részét képező dél-csendes-óceáni Henderson-szigetMűanyag szemétben fuldoklik egy eldugott csendes-óceáni sziget. , ahol hat tonna hulladékot gyűjtöttek össze tudományos szakemberek két hét alatt. “Mindenhol szemetet találtunk. Palackokat, tartályokat, mindenféle halászati eszközt, amelyek számos országból – Németországból, Kanadából, az Egyesült Államokból, Chiléből, Argentínából vagy Ecuadorból származnak” – mondta Jennifer Lavers ausztráliai tengerbiológus, aki az elmúlt hónapban expedíciót vezetett az Új-Zélandhoz tartozó lakatlanTeljesen elárasztotta a tenger a Holland-szigetet. szigetre.

Forrás: Angela K. Kepler/Pacific Biodiversity Information Forum/Wikimedia Commons 

Az Új-Zéland és PeruSzemétben fuldoklik a Machu Picchu. között félúton fekvő PitcairnMűanyag szemétben fuldoklik egy eldugott csendes-óceáni sziget. -szigetek részét képező kicsiny atoll egykoron “környezeti koronaékszernek” tartották érintetlensége, páratlan tisztasága miatt. Bár nagyon távol van lakott térségektől, földrajzi elhelyezkedése és az óceáni áramlatok haladása miatt Hendersonon található a műanyagszennyezésMűanyagrészecskékkel szennyezett a csapvíz világszerte. egyik legmagasabb koncentrációja a Földön.

Forrás: Jennifer Lavers

A 10 kilométer hosszú, öt kilométer széles Henderson a dél-csendes-óceáni körforgás középpontjában terül el, ez a hatalmas körkörös óceáni áramlat az óramutató járásával ellentétesen mozog AusztráliaA világ egyik legritkább ásványára bukkantak egy ausztráliai meteoritkráterben. keleti partjai és Dél-AmerikaKét centimétert süllyedt Houston a Harvey hurrikán miatt. nyugati partjai között.

A szigetA csodálatos Trou de Fer szurdok a távoli La Reunion szigetén. ökoszisztémája olyan gazdag, hogy az UNESCO 1988-ben felvette a világörökségi listára mint érintetlen paradicsomot. Három évtizeddel később azonban az óceáni áramlat műanyagEgy héten át napi 40 tonna szemetet szedtek össze egy indonéz sziget lakói. törmelékek végtelen hullámait zúdítja Hendersonra, amely a dél-csendes-óceáni műanyagszemétHatalmas mértékben növekszik a nagy csendes-óceáni szemétsziget. -folt központjává vált.

Forrás: Jennifer Lavers

Lavers először 2015-ben vezetett expedíciót a szigetre, amelynek keleti partján akkor négyzetméterenként 700 darab műanyaghulladékot találtak. A szennyezést súlyosbítja, hogy a hatalmas hullámok a szemétSzemétben fuldoklik a Machu Picchu. több mint felét apró, emberi szemmel szinte alig látható részecskékre törik össze, amelyeket nem lehet eltakarítani, és amelyeket megesznek a madarakMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. és a teknősAz állatkerttől 140 méterre találták meg a két hete megszökött óriásteknőst. ök.

Lavers szervezte az idei takarító expedíciót is. Az összegyűjtött hat tonna hulladékot nem tudták elszállítani, mivel hajójuk nem talált biztonságos helyet horgonyzásra, ezért a dagály vonaláJelentősen gyorsult a hínárosodás a Balatonban. l magasabb helyen gyűjtötték össze későbbi elszállításra. A tengerbiológus, aki jövőre és 2021-ben is tervez további expedíciókat a szigetre, elmondta, hogy az általa tapasztaltak alapján a szemétgyűjtés nem jelent hosszú távú megoldást az óceánok hulladékszennyezésére.

“Olyan sok szemét van már óceánjainkban, hogy valóban mindent meg kell tennünk azért, hogy megakadályozzuk, hogy még több kerüljön oda” – mondta.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!