Dánia is igényt tart az Északi-sarkra

Oroszország300 kilométert gyalogolt egy kutya, hogy újra szeretett gazdájával lehessen. és KanadaKétszer olyan gyorsan melegszik Kanada, mint a világ többi része. után Dánia is igényt tart az Északi-sarkvidékre, illetve az ArktiszVárhatóan hidegebb és szárazabb lesz a következő tél Európában. alatt rejtőző ásványi kincsekre. Az ország külügyminisztere hétfőn terjeszti be hivatalosan igényét az Egyesült Nemzetek Szervezetének illetékes bizottságához. Martin Lidegaard földrajzi tényre alapozza, hogy Dánia jogot formál az Északi-sarkvidékre: Grönlandot, amely dán terület, kontinentális talapzat köti össze az Északi-tengerKülönleges mélytengeri élőlényeket találtak a Karib-tengernél. fenekén a pólussal.

Északi-sark

Az Arktiszt övező öt országból – Dánia, Kanada, Oroszország, NorvégiaVíz alatt lebegő alagutak épülhetnek a norvég fjordokon. és az Egyesült Államok – eddig utóbbi kettő még nem tudatta, hogy igényt tartana a pólus 895 ezer négyzetkilométeres vidékére.2008-ban az öt ország megegyezett abban, hogy a területről döntsön az ENSZ, ha pedig viták merülnének fel, azt az érintett államok egymással, kétoldalúan rendezzék.

Északi-sark

Becslések szerint az Arktisz alatt rejtőzik a FöldEgy Földhöz hasonló bolygót fedezett fel a NASA. eddig még fel nem fedezett kőolajkészletének 13 százaléka, az érintetlen földgázkincsnek pedig a 30 százaléka. A Föld légkörének általános felmelegedése miatt a sarkvidék jégburka vékonyodik, így könnyebb felszínre hozni az energiahordozókat.

Északi-sark

Lidegaard azt mondta, hogy nem számít gyors ENSZ-döntésre. Ugyanakkor Dánia szempontjából történelmi mérföldkőnek minősítette a jogi kérelem beadását. “Miután az ENSZ-bizottság tudományos adatokra alapozva meghozza döntését, megkezdődik a politikai egyeztetés, amely jó ideig eltart majd. Csak évtizedek múlva lesz végleges megállapodás” – vélte a dán külügyminiszter.

Északi-sark

Északi-sark

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!