Csillagoségbolt-parkká nyilvánították a Bükki Nemzeti Parkot

Csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Bükki Nemzeti Parkot a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA – International Dark-Sky Association) – közölte az MTI-vel a nemzeti parkBüntetést fognak kiszabni azokra, akik strandpapucsban járnak Cinque Terre ösvényein. oktatási referense. Novák Richárd hozzátette, hogy a cím birtokosaként a parkigazgatóság szabályozza a területén a jövőben létesíthető világíA Kanas természetvédelmi terület varázslatos szépsége. berendezések típusát és fényáramát a természetes éjszakai környezet megóvása érdekében. Garantálja továbbá a természetes, sötét égbolt és éjszakai környezet megóvását és elősegíti az éjszakai állatfajok életének zavartalanságát. Feladata még észlelőhelyet és a szabadidő eltöltésére alkalmas pontokat kijelölni a műkedvelő és a hivatásos csillagászok számára, ahonnan a természetes éjszakai égbolt zavartalanul megfigyelhető.

MTI fotó: Komka Péter

A Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség független szervezetként felállított, szigorú szempontrendszere szerint világszerte kizárólag olyan területeken hozható létre csillagoségbolt-parkZhangjiajie Nemzeti Erdő Park - az UNESCO Világörökség része. , amelyek állami tulajdonban vannak és természetvédelmi oltalmat élveznek, illetve az égbolt minősége – az égitestek láthatósága – megfelel az előírásoknak. További kritérium, hogy a látogatók számára nyitott legyen a terület és a cím birtokosai az égbolt látnivaló10 látványos, kiálló sziklaképződmény. it folyamatosan bemutassák a nagyközönségnek.

A hosszú expozíciós idővel készült képen a Tejút látszik a BükkLelőttek egy farkast a Bükkben. -fennsík felett (MTI fotó: Komka Péter)

A települések növekedésével és a létesítmények bővülésével egyre növekszik a szükségtelen mértékű fénykibocsátás. Számos állatfaj van a természetben – például rovarok, kétéltűek, madarakMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. , denevérekÍgy indul vadászni a Gunung Mulu Nemzeti Parkban élő milliónyi denevér. -, amelyeket zavar a mesterséges fény, s ezzel nemcsak az ő létük kerül veszélybe, hanem az egész ökoszisztéma károsodik – fejtette ki Novák Richárd. Mindezeken túl a csillagos égboltA csillagos égbolt elevenedik meg a különleges petúnia szirmain. látványát mint az emberiség kulturális örökségének részét is fontos megóvnunk a jövő nemzedékei számára – vélekedett, hozzátéve, hogy a bükki csillagoségbolt-parkban a jövőben nem lehetnek a fényszennyezés növekedésével járó fejlesztések, és a meglévő lámpatesteket is fokozatosan fényszennyezés-mentesre cserélik. Magyarországon a Zselic és a Hortobágy után harmadikként érdemelte ki a címet a Bükki Nemzeti ParkLelőttek egy farkast a Bükkben. .

Fotó: Novák Richárd /Bükki Nemzeti Park


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!