Bizonyítékot találtak egy eddig ismeretlen óegyiptomi királynő létezésére

Az egyik legősibb fáraóTutanhamon fáraó sírja rejtheti Nofertiti maradványait. i dinasztia korából származó sírt tártak fel cseh régészek Szakkarában. Az egyiptomi Óbirodalom V. dinasztiája egyik magas rangú állami tisztségviselőjének, Kuvinak a sírját fedezték fel és bizonyítékot találtak egy eddig nem ismert királynő létezésére a Szakkara déli részén, Dzsedkaré Iszeszi fáraó piramisegyüttese mellett folytatott ásatások során – közölte honlapján a Cseh Egyiptológiai Intézet.

Dzsedkaré Iszeszi piramisDNS-teszttel vizsgálják a szudáni piramisokban feltárt csontokat. ának romjai Szakkarában (Forrás: Wikimedia Commons/Didia)
Forrás: Wikimedia Commons/Neithsabes

Kuvi sírhelyét, amelyben megtalálták a főtisztviselő mumifikált testének maradványait is, a Mohamed Megahed egyiptomi régész által vezetett cseh régészeti kutatócsoport találta meg. A hatályos szabályok szerint külföldiek Egyiptomban csak hazai régészek vezetése és felügyelete mellett folytathatnak ásatásokat. Szakkarában jelenleg több külföldi régészcsoport is kutat.

Forrás:Mohamed Megahed

A sírkamraTutanhamon fáraó sírja rejtheti Nofertiti maradványait. falát egy jelenet díszíti, amelyen a főtisztviselő látható egy áldozati adományokkal teli asztal előtt ülve. A cseh régészek Kuvi síremléke mellett találtak egy feliratot is egy eddig ismeretlen óegyiptomi királynőTutanhamon két nővére közösen uralkodhatott a legendás fáraó trónra lépése előtt. ről is, aki az V. dinasztia (Kr. e. 2435-2306) utolsó időszakában élt. Szetibhor királynő neve és címei egy vörös márványból készült oszlopba vannak bevésve, amely az újonnan feltárt főnemesi sírhely bejárata közelében található.

Forrás: Hana Vymazalová
Forrás: Peter Jánosi
Forrás: Mohamed Megahed
Forrás: Hana Vymazalová

A Kuvi-féle temetkezési hely Dzsedkaré Iszeszi fáraó piramisegyüttese mellett található. Régészek évtizedek óta kutatják és vitatják, ki lehetett ennek a rendhagyó piramisegyüttesnek a tulajdonosa, ez egyébként az egyiptomi Óbirodalom legnagyobb  királynői síremléke.

Cseh régészek az új leletek alapján most bizonyítottnak látják, hogy a piramisegyüttes tulajdonosa Szetibhor, Dzsedkaré Iszeszi fáraó eddig nem ismert felesége lehetett. Ezt jelzi az is, hogy az építmény Dzsedkaré sírhelye mellett található. A királynő konkrét tumbáját azonban egyelőre nem találtak meg a kutatók.

Forrás: Mohamed Megahed
Forrás: Hana Vymazalová
Forrás: Mohamed Megahed

Dzsedkaré Iszeszi Kr. e. 2414 és 2375 között uralkodott. A királynői sírhely nagy területe és építészeti megoldásai alapján a csehek szerint Szetibhornak meghatározó szerepe lehetett Dzsedkaré trónra kerülésében és uralkodásában. A fáraó ezt valószínűleg azzal is meg akarta hálálni, hogy felesége, a királynő végső nyughelyéül szolgáló építményeket, amelyek megközelítőleg 2435 és 2306 között keletkezhettek, a korábban szokásosnál pazarabb módon készíttette el. A királynői sírhely templomÁtrajzolja II. Ramszesz templomának térképét egy új felfedezés. ában például olyan építészeti elemek találhatóak, amelyeket akkoriban csak a királysírokban használtak – mutat rá a Cseh Egyiptológiai Intézet közleménye.

Forrás: Hana Vymazalová
Forrás: Hana Vymazalová
Forrás: Petr Košárek


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!