Azonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete

Cimkék: , , , ,

Holdkőzetek elemzése alapján tudósok azt feltételezik, hogy a Holdon és a FöldÍgy nézhetett ki a kék Mars. ön lévő vízJó eséllyel soha nem volt élet a Marson. eredetileg egy helyről származhatott. A Science csütörtöki számában publikált tanulmány szerint a felfedezésCsimpánzok is képesek csapatmunkára. új kérdéseket vet fel a HoldVideón a távolodó Föld a Messenger űrszonda kameráin keresztül. keletkezéséről.

Korábbi elméletek feltételezték, hogy a FöldRátaláltak a Föld eddig ismeretlen kísérőjére. kísérőbolygóJó eséllyel soha nem volt élet a Marson. ja abból a törmelékkorongból alakult ki, amely akkor keletkezett, amikor 4,5 milliárd évvel ezelőtt egy óriási objektum ütközött a Földdel. Tudósok régóta gondolják, hogy a becsapódás miatti hatalmas hőhatás következtében a hidrogén és egyéb illékony anyagok kipárologtak az űrbe, ezért a Hold keletkezésekor még nem lehetett víz az égitesten.

Föld és Hold

A közelmúltban azonban az Apolló-program küldetései nyomán begyűjtött holdkőzetek vizsgálatából amerikai kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a Holdon mégis volt víz, méghozzá a felszínen és a felszín alatt is. A vizsgálat során a kőzetek elemezésével kizárták annak lehetőségét, hogy a holdi víz üstökössel való ütközésből származhat.

Alberto Saal, a Brown Egyetem geokémikusa, a tanulmány vezetője szerint a legegyszerűbb magyarázat, hogy a Földön a becsapódás előtt már volt víz. „Ennek a vízkészletnek egy része túlélte az ütközést, és ezt találtuk meg a Holdon” – fogalmazott a tudós. – Írta az MTI.


Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!