Az óceánok mélyén élő világító zsebcápa új faját azonosították

Az óceánok mélyén élő zsebcápa egy új faját azonosították amerikai kutatók. A 2010-ben a MexikóKorábban ismeretlen, ősi mikroorganizmusokat találtak Mexikó lenyűgöző kristálybarlangjában. i-öböl keleti részén kifogott hím példány mindössze 15 centiméter hosszú, és öt alapvető tulajdonságban különbözik az eddig talált egyetlen másik zsebcápafajtól. A régebbi, 43 centiméteres nőstény példányt 1979-ben a Csendes-óceán keleti részén találták, és a szentpétervári Állattani Múzeumban látható.

Mindkét eddig talált példánynak mindkét oldalán a kopoltyúja közelében apró zsebnyílása van, amely világító folyadékot állít elő, hogy a tudósok szerint ezzel vonzza magához a zsákmányt. Az új fajnak azonban kevesebb a csigolyája, és számos fénytermelő sejtSejtmérleget fejlesztettek ki svájci tudósok. – fotofóra – borítja a testét.

Tulane University/Michael Doosey

“Csupán egyetlen zsebcápa példányt találtunk eddig a Mexikói-öbölben, az pedig egy új faj, ami jól jelzi, hogy milyen keveset is tudunk az öbölről, különösen a mélyvizeiről, és hány eddig ismeretlen új faj várhat felfedezésre” – fogalmazott Henry Bart, az amerikai Tulane Egyetem kutatója.

Mark Grace, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. ) szakembere kiemelte, hogy az eddig talált két zsebcápapéldány “két különböző fajhoz tartozik, más óceánban élnek, továbbá mindkettő rendkívül ritkaA világ egyik legnagyobb fehér cápájával úszkált együtt egy búvárcsapat Hawaii partjainál. ”. Azonosítása után a ritka cápát New Yorkba és Franciaországba küldték részletesebb vizsgálatokra. A kutatók tanulmánya az állattani osztályozással foglalkozó Zootaxa tudományos folyóiratban jelent meg.

Glow in the dark ‘pocket shark’ discovered in the Gulf of Mexico

National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) captured a 5½-inch American Pocket Shark in the eastern Gulf of Mexico. https://chrn.cl/2Ybf67Q

Közzétette: Houston Chronicle – 2019. július 22., hétfő


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!