Árvíz sújtotta Jordániát – Petra romvárosában sebes sodrású folyóként hömpölygött a víz

Rövid időn belül két pusztító árvíz sújtotta Jordániát, az özönvízszerűen lezúduló csapadék miatt az ország több részén is rendkívüli állapotot hirdettek. Víz árasztotta el az ország fő turistalátványosságát, PetraVirtuális séta a jordániai Petra lenyűgöző romvárosában. romvárosA maja civilizáció egy uralkodójának sírját tárták fel Guatemalában. át is, amelyet emiatt ideiglenesen lezártak – jelentette a helyi média.

A természeti csapás következtében legkevesebb 11-en életüket vesztették, és többen eltűntek. Az ország középső részén található Maán városVelence rejtett történelme és kevéssé ismert helyei egy csodálatos útifilmen. közelében lévő Vala víztározó környékén tűntek el emberek. A hatóságok Maánban ideiglenes szállást nyitottak több tucatnyi környékbeli lakosnak, akiknek a házát körbevette a víz. Maán tartományban 4000 embert – köztük turistákat – kellett kimenekíteni az elárasztott helyekről.

Just weeks after 21 people died in flash floods near the Dead Sea, another deadly flooding event occurred in Jordan on Friday.

Közzétette: AccuWeather – 2018. november 10., szombat

 

Két héttel ezelőtt hirtelen áradások 21 ember halálát okozták az arab országban, a Holt-tengerA Földközi-tengerben a legmagasabb a világon a műanyagrészecskék koncentrációja. közelében. Emiatt lemondott akkor az idegenforgalmi és az oktatási miniszter. Ez volt az ország történetében az egyik legsúlyosabb szerencsétlenség.

Az egyébként száraz kősivatagra lezúduló csapadék nagy sebességű folyóLátványos drónvideón csodálhatjuk meg a világ egyik legkülönlegesebb folyóját. ként árasztotta el a petrai kanyonokat, emberek százai kényszerültek menekülésre. A turisták"Zöldfolyosót" nyitnak a turisták számára a csernobili zónában. megdöbbentő felvételeket készítettek a szűk kanyonokban végigzúduló áradásról:

Több utat is le kellett zárni a környéken, mert a hömpölygő víz miatt veszélyessé váltak. Sokan kénytelenek voltak hátrahagyni autójukat, és gyalog menekülni, miután a vízszint emelkedni kezdett. A sivatagi autópályán sem lehet közlekedni, csak az elhagyatott autók állnak sorban az úttesten.

Petra

A sivatag sziklái között megbújó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusokVirtuális séta a jordániai Petra lenyűgöző romvárosában. virágzó fővárosa volt. A 7. századtól hanyatlásnak indult, fokozatosan elnéptelenedett és csupán a beduin pásztorok tudtak létezéséről. Utolsó európai látogatói a keresztes lovagok voltak, majd 1812-ben Jean Louis Burckhardt svájci felfedező egyik útja során kalandos körülmények között ismét rátalált. A sziklából faragott város romjai, hatalmas sírtemplomai és varázslatos természeti környezete egyedülálló komplexumot alkotnak. Petra 1985 óta az UNESCOVeszélyt jelentenek a világörökségi helyszínekre az óceánjáró hajók. kulturális világörökségi helyszíneinek egyike.

Forrás: Wikimedia Commons/Leon petrosyan
Forrás: Wikimedia Commons/Leon petrosyan
Forrás: Wikimedia Commons/ David Bjorgen
Forrás: Emilio/flickr/Wikimedia Commons
Forrás: Wikimedia Commons/Susanahajer


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!